Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Net niet

Net niet. Net niet slim genoeg. Net niet doortastend genoeg. Net niet venijnig genoeg. Net niet flair genoeg. Kortom, net niet goed genoeg. Dat waren de redenen waarom Ajax het tegen AC Milan net niet redde. En ook op de avonden die eraan voorafgingen: uit tegen Celtic, thuis tegen AC Milan. Toen verspeelde Ajax de punten die het gisteren nodig had.

Het was jammer voor het Nederlandse voetbal, een overwinning zou goed zijn geweest, ook voor het zelfvertrouwen van het Nederlands elftal dat moeilijke weken in Brazilië tegemoet gaat. Talentvolle spelers zouden op het hoogste niveau in de Champions League ervaring hebben opgedaan. Zulke talenten heeft Ajax zeker, ik denk vooral aan Davy Klaassen en Joël Veltman, die gisteravond niet mee kon doen.

Misschien is Veltman wel het grootste talent van Ajax. Hij is de beste jonge verdediger die het Nederlandse voetbal de laatste jaren gehad heeft. Kalm, efficiënt, gedurfd. Ik vermoed dat Louis van Gaal hem al in Brazilië gaat opstellen. Toen ik hem enkele malen zag spelen, dacht ik opeens: Cor van der Hart! Ook zo’n soevereine verdediger (en ook bij Ajax) die een natuurlijk gezag uitstraalde. Het was in de jaren vijftig, ik was nog een jongetje toen ik hem mocht bewonderen. Om een of andere reden verdwijnen zulke grote spelers nooit meer van je netvlies. Het moet te maken hebben met de vanzelfsprekende gratie van hun stijl – iets daarvan zie ik ook bij Veltman.

Overdrijf ik? We worden de laatste jaren niet erg verwend, buiten Van Persie en Robben is er weinig échte allure. We zijn soms te snel blij met nieuwe talenten die zich aandienen. Zo juichten we te vroeg over het jonge talent bij Feijenoord en PSV. Zij leken de macht te grijpen in het Nederlandse voetbal, Ajax kreeg het moeilijk. Inmiddels zijn de rollen alweer omgedraaid en lijkt Ajax op weg naar zijn vierde achtereenvolgende kampioenschap.

Wat mist Ajax nog?

We konden het gisteravond duidelijk zien: een goede rechtsback die – in tegenstelling tot Van Rhijn – wél in staat is bruikbare voorzetten te geven. Verder: een centrumspits en buitenspelers, al moet Fischer nog niet afgeschreven worden.

Moet Ajax ook smeriger worden? Smerig op de manier waarop AC Milan dat was? Liever niet. Als Ajax zo gaat spelen, zou ik me alleen maar generen. Je zag het al bij het Nederlands elftal van het vorige wereldkampioenschap: het resultaat – tweede – was mooi, maar het lelijke spel bood weinig mogelijkheden tot identificatie.

Dit AC Milan was een belediging voor de voetbalsport. Hard, provocerend, aanstellerig, meedogenloos. De overtreding op Poulsen die Montolivio een rode kaart kostte, was geen toeval. Poulsen speelde goed op het middenveld, AC Milan zocht naar middelen om Ajax daar te ontregelen.

En dan Balotelli. Wat jammer: zo’n goede speler en toch zo ergerniswekkend. Hij gaat al liggen voor hij wordt aangeraakt, hij is de mensgeworden Schwalbe, hét wrede gezicht van het anti-voetbal. Vergelijk hem eens met grootheden als Messi, Ibrahimovic en Ronaldo, die al die fratsen niet nodig hebben. Ik vermoed dat Frank de Boer hem niet in zijn elftal zou willen hebben, zelfs als hij hem gratis zou kunnen krijgen.

Frank de Boer! Alles wat Ajax de afgelopen seizoenen heeft bereikt, heeft het aan hem te danken. Hij heeft, schat ik, nog een, twee seizoenen nodig. Dan kan Ajax weer goed genoeg zijn.