Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nederlandse ambassadeur in Israël op het matje geroepen - ‘beleid te vaag’

Israël heeft de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv, Caspar Veldkamp, ontboden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in het land is boos over de ‘pro-boycot-sfeer’ die heerst in Nederland, schrijft The Jerusalem Post.

Rutte tijdens zijn bezoek aan Rawabi, een stad in aanbouw op de Westelijke Jordaanoever.
Rutte tijdens zijn bezoek aan Rawabi, een stad in aanbouw op de Westelijke Jordaanoever. Foto ANP / Martijn Beekman

Israël heeft de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv, Caspar Veldkamp, op het matje geroepen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in het land is boos over de ‘pro-boycot-sfeer’ die heerst in Nederland, schrijft The Jerusalem Post.

De stap komt een dag nadat drinkwaterbedrijf Vitens bekendmaakte de samenwerking met het Israëlische Mekorot stop te zetten. Dit bedrijf pompt water uit bezet gebied - waar veel Palestijnen zeer beperkte toegang tot water hebben - en voert dat naar de nederzettingen.

‘Beleid te vaag’

Israël vindt het Nederlandse beleid voor bedrijven die werken in de nederzettingen in bezet Palestijns gebied te vaag. Dit zou een sfeer van Israël-boycotten in de hand werken, doordat bedrijven de juridische risico’s niet aandurven.

Onze correspondent Leonie van Nierop zegt dat Nederland Vitens niet heeft geadviseerd om de samenwerking te beëindigen.

“Het is volgens Israël een gevolg van de vage uitlatingen van Nederland over de samenwerking met bedrijven die actief zijn in de nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Veel Nederlandse bedrijven zijn bang om iets verkeerd te doen.”

Het beleid geldt formeel voor ‘alle soort activiteiten die bijdragen aan de instandhouding van nederzettingen in bezet gebied of dat faciliteren’. De vraag is waar de grens ligt van wat je volgens de Nederlandse regering wel en niet kunt doen.”

Rutte naar Israël, maar bezoek liep niet gesmeerd

Afgelopen weekend was een kabinetsdelegatie onder leiding van premier Mark Rutte nog in Israël. Dat bezoek ging gepaard met verschillende incidenten. Zo ontstond onenigheid over een bezoek aan de oude stad Hebron in de Palestijnse gebieden. Israël weigerde bovendien een containerscanner in gebruik te nemen die Nederland heeft betaald. Van Nierop:

“Dat de relatie tussen Nederland en Israël niet ongecompliceerd is bleek afgelopen weekend al, maar dit is wel een zwaar diplomatiek middel. Overigens is dit voor Israël niet uitzonderlijk. In juli werd de Poolse ambassadeur nog ontboden vanwege een verbod op ritueel slachten in dat land.”

Rutte gaf in Israël ook het startschot voor het zogenoemde samenwerkingsforum tussen Israël en Nederland. Het niet geheel onomstreden forum moet zorgen voor terugkerende bijeenkomsten met mensen uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en wetenschappers.