Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Energie

Mexicaanse Congres stemt in met ‘historische hervorming’ oliesector

In een poging het debat te frustreren nam een groep linkse parlementsleden het Huis van Afgevaardigden in en blokkeerde zij de deuren met stoelen en tafels.
In een poging het debat te frustreren nam een groep linkse parlementsleden het Huis van Afgevaardigden in en blokkeerde zij de deuren met stoelen en tafels. Foto AP / Marco Ugarte

Het Mexicaanse Congres heeft na een debat van twintig uur een wet aangenomen die het staatsoliebedrijf Pemex moet openstellen voor private investeerders. De wet moet nog wel in 17 van de 31 staten van Mexico worden goedgekeurd.

“Een historische ontwikkeling,” schreef onze correspondent Floor Boon in augustus, toen de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto de stap aankondigde.

“De Mexicaanse energiemarkt staat bekend als een van de meest behoudende ter wereld, zelfs Cuba is liberaler. Buitenlandse bedrijven als Exxon Mobil, BP en Shell staan te springen om toegang te krijgen tot een van de grootste onontgonnen olievoorraden ter wereld. Grote delen van de bevolking zijn tegen. Zij beschouwen Pemex als onderdeel van de Mexicaanse nationale identiteit.”

Parlementslid in onderbroek

Met de wet wordt het monopolie van Pemex na 75 jaar opgeheven, iets dat veel kwaad bloed zet in het land. Tegenstanders vrezen voor een terugkeer naar de dagen waarin buitenlandse oliebedrijven profiteerden van Mexico’s erfgoed en het Mexicaanse volk een loer draaiden. Tientallen parlementsleden schreven zich in voor spreektijd voor het debat in een provisorische debatruimte, omdat een groep linkse parlementsleden het Huis van Afgevaardigden innam en de deuren met stoelen en tafels blokkeerde in een poging het debat te frustreren. “Het vaderland is niet te koop! Het vaderland moet worden verdedigd!”, riepen ze terwijl ze spandoeken omhooghielden en met de Mexicaanse vlag zwaaiden.

Een parlementslid probeerde zijn spreektijd kracht bij te zetten door het ‘strippen’ van het staatsoliebedrijf te symboliseren:

Twitter avatar MexicoFER Fernando Del Río #Foto El Diputado Antonio García Conejo desvestido en la Cámara de Diputados http://t.co/R9tPg0mPDd

Olieproductie loopt terug

Voorstanders stellen dat de wet nodig is om het zieltogende Pemex een impuls te geven. De olieproductie loopt al jaren terug. De ondiepe olievelden van Mexico drogen op en Pemex bezit de middelen noch de techniek om nieuwe, dieper gelegen olievelden te exploiteren of zich te richten op het winnen van schaliegas (naar schatting bezit het land daarvan de op drie na grootste voorraden ter wereld). In de laatste tien jaar daalde de olieproductie met 25 procent en steeg de schuld tot 60 miljard dollar.

Pemex beschikt naar eigen informatie over bewezen olie- en gasreserves van 14 miljard vaten. Mexico bezet daarmee in Latijns-Amerika na Brazilië en Venezuela de derde plaats. In de diepzee in de Golf van Mexico zit mogelijk nog eens 27 miljard vaten aan olie en gas. Bovendien schat het bedrijf de Mexicaanse reserves aan schaliegas op 460.000 miljard kubieke meter.