Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Legerleider Ratko Mladic moet getuigen in proces-Karadzic

Ze waren partners in crime in de Balkanoorlogen. Nu staan Mladic en Karadzic tegenover elkaar bij het VN-hof.

Ratko Mladic, de voormalig Bosnisch-Servische legerleider moet tegen zijn wil als getuige optreden bij het Joegoslavië-tribunaal. De rechters van het VN-hof hebben besloten dat hij moet getuigen in het proces tegen Radovan Karadzic, de vroegere politiek leider van de Bosnisch-Serviërs.

Karadzic wil zijn vroegere legerleider ondervragen over de massa-executies na de val van Srebrenica in 1995. Als Mladic onder ede wordt gehoord, zal hij volgens Karadzic moeten verklaren dat hij de politiek leider nooit over de volkenmoord heeft geïnformeerd: niet vooraf, maar ook niet na de massamoord. Karadzic hoopt zichzelf zo vrij te pleiten van medeplichtigheid aan genocide. Karadzic was niet ter plaatse; Mladic leidde de verovering van de moslimenclave en liet zich daarbij filmen.

Volgens de aanklacht van het tribunaal was Karadzic verantwoordelijk voor de genocide in Srebrenica, de moslimenclave waar in 1995 volgens het tribunaal meer dan 8.000 moslimmannen en moslimjongens werden vermoord door Bosnisch-Servische troepen. Bovendien wordt Karadzic vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden inzake de moordpartijen in de Bosnië.

Mladic heeft laten weten dat hij niet wil getuigen omdat hij bang is dat dat zijn eigen zaak geen goed doet. Hij staat in een apart proces ook terecht voor het VN-hof in Den Haag. De rechters hebben zijn bezwaren verworpen.

Mladic heeft een verschijningsplicht, maar tijdens de zitting zal per vraag moeten worden bekeken of hij ook een antwoordplicht heeft, zegt Goran Sluiter, hoogleraar internationaal strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam. „Mladic kan niet worden gedwongen om mee te werken aan zijn eigen veroordeling”, zegt Sluiter. „Daar zal de rechter op toezien.” Het is nog niet bekend wanneer Mladic wordt opgeroepen als getuige.