Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

KNSB kiest kandidaten voor aanwijsplek Sotsji

Twee weken voor het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen heeft schaatsbond KNSB gisteren al zes schaatsers uitgekozen die eventueel een aanwijsplek kunnen krijgen voor de ploegachtervolging in Sotsji. Bij de mannen koos bondscoach Arie Koops voor Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen. Bij de vrouwen zijn Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Linda de Vries kandidaat voor een eventuele aanwijsplek.

Van de aanwijsplekken wordt alleen gebruikgemaakt als een van de zes schaatsers zich op het olympisch kwalificatietoernooi, van 26 tot en met 30 december in Thialf, niet weet te plaatsen voor Sotsji. Er zijn maximaal twee aanwijsplekken per sekse beschikbaar. De definitieve keuze van bondscoach Koops wordt getoetst door een selectiecommissie en onafhankelijk expert Charles van Commenée.

De trio’s die Koops nu heeft aangewezen, maakten een sterke indruk bij de eerste wereldbekerwedstrijden. Toch is er in de schaatswereld veel weerstand tegen de aanwijsplekken. Nederland won dit seizoen ook met andere schaatsers, die nu niet zijn aangewezen. Bij de vrouwen maakten Lotte van Beek en Jorien ter Mors indruk. Bij de mannen wonnen Jorrit Bergsma en Douwe de Vries afgelopen weekeinde samen met Blokhuijsen in Berlijn. Een aantal schaatsers, vooral op de sprint en middenafstand, vreest dat de aanwijsplekken voor de achtervolging ten koste gaan van het aantal individuele startplekken.