Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Het beest met de helderste kop wint het vaakst

Foto Megan Best

Mannetjes van de Jemenkameleon (Chamaeleo calyptratus) zijn erg territoriaal. Ontmoeten ze elkaar, dan kruipen ze agressief op elkaar af. Tijdens zo’n ontmoeting worden hun kleuren feller. Amerikaanse onderzoekers schreven woensdag in Biology Letters dat de snelheid waarmee de kleur van de kop verandert, de uitkomst van zo’n gevecht al een beetje voorspelt. De beste maatstaf is echter de bereikte helderheid van de kop. De helderste kop wint meestal.