Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Leven op Mars door dino-meteoriet?

Door de enorme meteoriet die 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs uitroeide, kunnen stukken steen met aards leven de ruimte ingeslingerd zijn. Op die manier zou aards leven over de rest van het zonnestelsel kunnen zijn uitgezaaid. Want op zulke steenbrokken kunnen in theorie bacteriën meeliften naar Mars, Venus of manen van Jupiter en Saturnus. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers op basis van computersimulaties in het decembernummer van Astrobiology.

Na een inslag van een zware meteoriet worden vaak gesteenten van de getroffen planeet de ruimte ingeslingerd. Op aarde zijn bijvoorbeeld meer dan honderd Marsmeteorieten gevonden. Dat kan ook andersom: aardmeteorieten op Mars.

Om eens te zien hoe vaak dat voorkomt, simuleerden de onderzoekers tienduizenden meteorieten die van de aarde werden weggeslingerd, en hun weg door het zonnestelsel, 10 miljoen jaar lang. De meeste meteorieten stortten weer terug op aarde, of werden door de zon opgeslokt.

Maar een aantal kwam na miljoenen jaren op plekken terecht waarop misschien leven mogelijk is, zoals Mars. De onderzoekers hebben zelf vooral oog voor de bevroren manen van Jupiter en Saturnus. Onder het ijs van een paar van hun maantjes zit waarschijnlijk vloeibaar water.

Het kan dus, schrijven de onderzoekers: de aarde als bron van leven. Als tenminste de bacteriën miljoenen jaren op zo’n ruimtesteen zullen overleven.