Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Indiase homo’s terug in de kast

Seks tussen twee mannen is weer strafbaar in India Dat heeft het hooggerechtshof gisteren bepaald In New Delhi wordt geprotesteerd tegen de uitspraak „Dit vonnis kan ons breken.”

Correspondent India

‘Mandela stond aan onze kant’. Het protestbord wordt omhooggehouden door twee treurig kijkende oudere mannen. Om hen heen schreeuwen tientallen jonge homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transseksuelen strijdlustig dat ze „vrijheid” willen. Het verdrietige protestbord tekent de sfeer in India’s homogemeenschap.

Progressieven in India zijn geschokt door een uitspraak van het nationale hooggerechtshof, dat gisterochtend de liberalisering van homoseksualiteit heeft teruggedraaid. Het regionale gerechtshof van Delhi oordeelde in 2009 nog dat seks tussen volwassenen van minstens 18 jaar niet strafbaar is, als die met wederzijdse instemming wordt bedreven. Dat geldt nadrukkelijk ook voor partners van gelijk geslacht. Het regionale hof was ervan overtuigd dat het geldende verbod op homoseks inbreuk maakt op de gelijke rechten die elk individu worden gegarandeerd in de Indiase grondwet.

Het hooggerechtshof heeft nu dat vonnis vernietigd en bepaald dat het parlement de wetgeving moet aanpassen. Tot die tijd geldt een wet uit 1890, ingesteld door het Britse koloniaal bestuur, die „vleselijke gemeenschap tegen de orde der natuur” bestraft met maximaal tien jaar gevangenisstraf plus een boete.

Tijdens een haastig georganiseerde demonstratie in het centrum van Delhi, enkele uren na de uitspraak, spreekt homorechtenactivist Gautam Bhan de demonstranten toe. „We hebben al het zwaarste gevecht van ons leven gevoerd om te accepteren wie we zijn. Als we onze eigen demonen kunnen overwinnen, dan kunnen we ook het hooggerechtshof weerstaan.”

Later vertelt Bahn aan de rand van het podium dat hij het „onbegrijpelijk” vindt dat het hooggerechtshof de tijdsgeest heeft genegeerd. „Op steeds meer plekken in de wereld worden homo’s gelijk berecht. Het hooggerechtshof hoort het laatste toevluchtsoord te zijn voor onderdrukten. Dit vonnis kan ons breken. Hoe dan ook, we zullen vechten. Want dit is ons leven.”

Laxmi Narayan Tripathi begroet tot verbazing van Indiase journalisten de correspondent uit Nederland met een omhelzing en drie stevige zoenen. „Amsterdam is mijn tweede thuis”, zegt ze. Narayan, filmactrice en danseres, is transseksueel en mede-oprichtster van het Asia Pacific Transgender Network. Ze draagt een kleurige sari en is uitbundig in de weer geweest met lipstick. „Ik had me gekleed om mee te lopen in de overwinningsparade, en nu sta ik opnieuw te demonstreren voor onze rechten.”

Het laat zien dat India een land is met meerdere gezichten, vindt ze. Enerzijds is het India het tolerante, democratische land van Mohandas Gandhi. „Tegelijk worden nergens zoveel vrouwen verkracht als hier”, zegt Narayan. „Vrouwen, mensen van lagere kasten, homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transseksuelen: ze zijn minder waard dan de overige leden van onze democratie.”

De rechtszaak bij het hooggerechtshof was aangespannen door religieuze organisaties. Die beschouwen homoseksualiteit en transseksualiteit als westerse importproducten die „de geesten van jonge Indiërs vervuilen”, zei een van hun advocaten. „Maar hoe zit het dan met de Kamasutra?”, zegt Narayan, doelend op het Indiase leerboek over de liefde. „Daarin komen wezens voor die half man, half vrouw zijn. In meerdere van onze religieuze teksten is sprake van homoseksualiteit. Die angst voor het anders-zijn komt niet voort uit het hindoeïsme. De victoriaanse Britten hebben India ermee vergiftigd.”

De uitspraak van het hooggerechtshof kan worden overvleugeld met nieuwe wetgeving. De kans is echter klein dat het parlement homoseksualiteit spoedig zal legaliseren. „We zijn niet van plan dat te doen, in elk geval niet in de nabije toekomst”, zei Rashid Alvi, parlementariër van de regerende Congrespartij, tegen de Wall Street Journal.

In de protesterende menigte staan ook Simi en Lucki, twee jongemannen van 25 en 21 jaar. Ze leerden elkaar kennen in 2009, het jaar waarin het hof van Delhi homoseks uit de criminele sfeer haalde. Na die uitspraak besloten ze uit de kast te komen. Hun omgeving reageerde „argwanend, maar niet afkeurend”. Ze vrezen dat die welwillendheid zal verdwijnen nu homoseks weer strafbaar is.