Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Homohuwelijk Australische hoofdstad toch van de baan

Een van de stellen die op 7 december trouwde en wier huwelijk weer ongeldig wordt verklaard.
Een van de stellen die op 7 december trouwde en wier huwelijk weer ongeldig wordt verklaard. Foto AP/Rob Griffith

Het nationale Hooggerechtshof heeft vannacht een wet afgekeurd die was aangenomen in de Australische hoofdstad Canberra waarmee homostellen in het huwelijk mochten treden. De wet is volgens tegenstanders in strijd met de nationale wet op het huwelijk, zo schrijft persbureau AP.

In deze wet is sinds 2004 vastgelegd dat het huwelijk alleen tussen een man en een vrouw kan worden voltrokken. Het Hooggerechtshof oordeelde dat Canberra hiertegen niet mag ingaan, en zegt dat alleen het Australisch parlement een aanpassing mag doen. Een nationaal wetsvoorstel voor invoering van het homohuwelijk haalde het vorig jaar niet.

Sinds 7 december mochten homoseksuele stellen trouwen in Canberra, dat onder een apart bestuur valt, het Australisch Hoofdstedelijk Territorium. Het was het eerste gebied in Australië waar het homohuwelijk werd ingevoerd.

In Canberra waren inmiddels zo’n dertig homostellen getrouwd. Hun huwelijken worden nu ongeldig verklaard.