Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Hollandse keuken

Donkere dagen en vroege avonden vragen om diners met gestampte groenten en vette worsten. Een gemiddelde stamppotavond ziet er bij mij thuis als volgt uit: met mijn clubje beste vrienden of liefste gezinsleden zit ik aan een lange gedekte eettafel. Een grote emaillen pan met vijf kilo boerenkool staat strategisch in het midden, op de

Donkere dagen en vroege avonden vragen om diners met gestampte groenten en vette worsten. Een gemiddelde stamppotavond ziet er bij mij thuis als volgt uit: met mijn clubje beste vrienden of liefste gezinsleden zit ik aan een lange gedekte eettafel. Een grote emaillen pan met vijf kilo boerenkool staat strategisch in het midden, op de borden liggen centimeters Unox en iedereen kan met gemak een tweede of derde keer opscheppen.

Het is gezellig, maar terwijl mijn lievelingsgezelschap met een mond vol kool en aardappels converseert over de komende feestdagen, drupt de condens van de ramen en is de afzuiginstallatie afkeurend aan het brommen omdat deze niet is opgewassen tegen de stoom van de vele borrelende pannetjes. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de monsterlijke afwas.

Tja, de Hollandse keuken leent zich niet bepaald voor glamourdiners, en mijn eigen keuken leent zich al helemaal niet voor grote gezelschappen die van winterse kost houden. Verhuizen zit er voorlopig niet in, dus krijgen de gerechten in het vervolg zelf een grote beurt.

Deze winter geen doorsnee boerenkool of hutspot op het menu. Vanaf nu stamp ik de aardappelen met geroosterde pompoen uit de oven, serveer ik er een stuk chorizo bij in plaats van een rookworst, en maken we kuiltjes van tomatenjus in plaats van vleesnat.

Afgelopen week verving ik de piepers een keer door hun exotische broertje: de zoete aardappel. Die combineert in stamppotvorm perfect met een plukje pittige rucola, zachte geitenkaas en een scheutje stroperige balsamico.

En zelfs wanneer dan de pannen in de keuken blijven, twee keer opscheppen er niet in zit en ergens ver weg een raampje open staat, kan het nog steeds erg gezellig zijn.

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Zet ze op in ruim water met een snuf zout en kook ze in 20 tot 25 minuten gaar.

Maak intussen de rucola schoon, brokkel de geitenkaas en hak de zongedroogde tomaatjes en de walnoten in kleine stukjes.

Giet de aardappels goed af en stamp ze met de rucola, geitenkaas, tomaatjes en een scheutje olijfolie tot een grove stamppot.

Breng de stamppot op smaak met peper en zout uit de molen en maak er mooie kegelvormige hoopjes van op de borden.

Schenk hier heel voorzichtig een paar drupjes balsamico overheen en maak het plaatje af met de stukjes walnoot.

Zoete aardappelstamppot (voor vier personen): 1200 gr zoete aardappels 300 gr rucola 100 gr zachte geitenkaas 100 gr zongedroogde tomaatjes op olie handje walnoten olijfolie dikke balsamicoazijn