Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Film

Hanks en Thompson redden Mr. Banks

Drama

Saving Mr. Banks

Regie: John Lee Hancock. Met: Emma Thompson, Tom Hanks, Colin Farrell. In: 35 bioscopen.

Verdien je een Oscar als je van een half mislukte film met volle inzet van je talent en charme toch een succes maakt? Dan verdienen Emma Thompson en Tom Hanks een dubbel-Oscar voor Saving Mr. Banks. Noem het ‘saving Saving Mr. Banks’.

De film draait om de titanenstrijd tussen de oude Walt Disney en de pinnige P.L. Travers, op wier kinderboeken de musical Mary Poppins uit 1964 werd gebaseerd. Travers eiste een vetorecht en gebruikte dat fanatiek. Geen animatie, niet te zoet. En Disney maar wrikken. In Saving Mr. Banks loopt dit uit op psychotherapie voor Travers. Terwijl ze ruzie schopt met de krampachtig glimlachende Disneymannen, flashbacken we naar haar jeugd in Australië en haar vader, een lief dronken wrak. Waarna heden en herinnering zich vervlechten en een catharsis van zelfinzicht volgt.

De larmoyante Australische flashbacks detoneren met het fraaie, droogkomische duel tussen Walt Disney en P.L. Travers anno 1962, tevens cultuurclash tussen plastic Californië en geremd Engeland. Heerlijk hoe Tom Hanks’ olieachtige charme keer op keer afdruipt van Emma Thompsons Britse pantser. Maar Travers’ psychische knoop wordt veel te parmantig ontrafeld, met hulp van Disneys padvindershandboek.