Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Bio-melk is iets beter voor de omega-balans

Is biologische melk gezonder dan gewone melk? Dinsdag verscheen een Amerikaanse studie in PLOS ONE die dat suggereerde – en daarom voor enthousiaste berichten in de media zorgde. Biologische melk bevat meer gezonde vetten dan gewone, zo bleek. Maar het verschil is op ons totale dieet erg klein.

In de VS bevat biologische melk 62 procent meer gezonde omega-3-vetzuren dan gewone melk. De oorzaak is bekend, legt onderzoeker melkveevoeding Ad van Vuuren van WUR Wageningen uit. Biologische koeien staan vooral ’s nachts meer buiten, en daardoor eten ze meer vers gras – waar veel linoleenzuur in zit – en minder mais en kuilgras. „Gewone koeien worden in de zomer ’s nachts opgestald. Dan krijgen ze dus een winterdieet; biologische koeien blijven ’s zomers dag en nacht buiten.” In de winter, als de biokoeien ook binnen staan, is er geen verschil. In Nederland is het al in 2006 en 2008 gemeten.

Wat de Amerikanen, onder leiding van Washington State University, daar nu aan toevoegen, is een ‘dieetsimulatie’. Ze stellen zich een virtuele Amerikaanse vrouw voor die drie bekers volle melk per dag drinkt, als een ware ‘Joris Driepinter’. Wat als zij drie bekers biomelk gaat drinken? Dat effect is beperkt. Van wat de onderzoekers als de ideale balans van omega-3 en omega-6-vetzuren beschouwen, realiseert deze vrouw daarmee 10 à 15 procent. Een gezonde dosis is 2 à 3 gram omega-3 per dag. In 3 glazen halfvolle Nederlandse melk zit slechts 0,06 gram.

Met al die glazen volle melk heeft de gesimuleerde vrouw ook veel (verzadigd) vet binnengekregen, maar dat deed er in de simulatie niet toe. In het echte leven wordt dat afgeraden. Wie veel omega-3 wil binnenkrijgen, kan dus niet op melk vertrouwen.