Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

‘Geen EU-geld voor niet-werkende Palestijnen’

De Europese Unie moet ophouden met het betalen van salarissen van Palestijnse ambtenaren die niet werken. Dit bepleit de Europese Rekenkamer in een gisteren verschenen rapport.

Ongeveer 60.000 ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit kwamen in de problemen toen de fundamentalistische beweging Hamas in 2007 de macht greep in de Gazastrook. De Palestijnse president Mahmoud Abbas besloot de ambtenaren toen te blijven uitbetalen, op voorwaarde dat ze niet zouden werken voor Hamas. De EU betaalt ongeveer eenvijfde van de salariskosten van de ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit, onder wie leraren en artsen.

„Het uitbetalen van ambtenaren die niet werken komt niet overeen met een van de belangrijkste doelstellingen [van de EU] om publieke diensten te verlenen aan de Palestijnse bevolking”, verklaarde Hans Gustaf Wessberg, lid van de Rekenkamer. De Rekenkamer deed steekproeven in Gaza, waaruit bleek dat een groot deel van de EU-subsidies wordt uitbetaald aan mensen die niet werken. Het geld kan beter in de Westelijke Jordaanoever worden besteed, zei Wessberg.

In totaal doneerde de Europese Unie in de periode 2008-2012 zo’n 1 miljard euro aan de Palestijnen. Een woordvoerder van de Europese Commissie verdedigde de betalingen aan niet-werkenden. „Als de Palestijnse Autoriteit deze mensen niet uitbetaalt, wie dan wel? Als deze mensen rondlopen zonder inkomen, worden ze gevoeliger voor extremisme”. (AP, Reuters )