Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU-diplomaat: Janoekovitsj is bereid samenwerkingsakkoord te tekenen

Oekraïense demonstranten zitten op barricades die ze zelf hebben aangebracht op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.
Oekraïense demonstranten zitten op barricades die ze zelf hebben aangebracht op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Foto Reuters/Alexander Demianchuk

Topdiplomaat, tevens EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton verklaart vanochtend tegenover persbureau AP dat de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj de intentie heeft om het samenwerkingsakkoord met de EU te ondertekenen. Vorige maand weigerde hij dit nog.

Ashton liet weten dat tijdens gesprekken met Janoekovitsj duidelijk is geworden dat de politieke crisis waar Oekraïne zich in bevindt aangepakt kan worden als dit verdrag getekend wordt. Dat zal leiden tot nieuwe investeringen vanuit diverse EU-landen. De president heeft tijdens deze gesprekken duidelijk gemaakt dat hij “de intentie heeft het verdrag te tekenen”, aldus Ashton.

Parlement weigerde vrijlating Timosjenko

Een van de voorwaarden van de EU voor het sluiten van het verdrag was de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko. Janoekovitsj liet in eerste instantie weten daar geen bezwaar tegen te hebben, maar toch verwierp het Oekraïense parlement alle wetsvoorstellen die vrijlating van Timosjenko mogelijk hadden kunnen maken. Dezelfde dag trok de Oekraïense regering zich plotseling terug uit de besprekingen met de EU.

Tienduizenden burgers eisen aftreden president

Het volk van Oekraïne is massaal in opstand gekomen nadat dit associatieverdrag ruim drie weken geleden sneuvelde onder grote druk van Rusland. Dit land is tegen de Europese toenadering gekant en heeft forse druk op Kiev uitgeoefend om van het akkoord af te zien.

Nog altijd zijn tienduizenden mensen op de been in Kiev om het aftreden van Janoekovitsj te eisen in de grootse opstand in het land sinds 2004. Centrale locatie van het protest is het Onafhankelijkheidsplein in de stad. Duizenden demonstranten blokkeren al dagenlang de toegang tot overheidsgebouwen, waaronder het gemeentehuis in het centrum van Kiev. De afgelopen dagen zijn ordetroepen er niet in geslaagd de demonstranten te verdrijven, en na strikte terechtwijzingen, met name vanuit de VS verklaarde de Oekraïense regering vanochtend geen geweld in te zetten tegen de actievoerders.