Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Er komt geen limiet aan het aantal koeien dat boeren mogen houden

Foto ANP/Koen Suyk

Boeren mogen binnenkort zo veel koeien houden als ze zelf willen. Er komt geen systeem van dierrechten dat aan het aantal koeien een maximum stelt, zo hebben de staatssecretarissen Dijksma (Landbouw, PvdA) en Mansveld (Milieu, PvdA) vandaag bekend gemaakt.

Met het aantal koeien zal ook de hoeveelheid mest groeien. Om het milieu te sparen, moeten boeren wel voldoende grond hebben om deze extra mest op uit te rijden, stellen de bewindslieden. Wie meer koeien wil houden, moet dus meer grond kopen. Dat is bovendien goed om meer koeien in de wei te krijgen, aldus de bewindslieden. Maar als boeren het mestoverschot voor de volle 100 procent laten verwerken tot andere producten in mestfabrieken, dan vervalt de voorwaarde van eigen grond.

Milieuorganisaties hebben de afgelopen maanden gepleit voor een limiet aan het aantal koeien. Daar kiest het kabinet dus niet voor. Over anderhalf jaar mogen alle Europese boeren zo veel melk produceren als ze willen, en een systeem van dierrechten zou de Nederlandse boeren “op achterstand zetten”, meent het kabinet.

Voor varkens en pluimvee blijft het systeem van dierrechten wel bestaan, althans in elk geval de komende vier jaar. Dat ligt voor de hand, meent het kabinet, omdat in deze sector toch al geen groei wordt verwacht.