Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Dit was 2013 volgens YouTube, Facebook en Twitter

Waarom wachten als het nu al kan? Zoiets zal wel de gedachte zijn achter het nu al publiceren van een jaaroverzicht, zoals de social mediagiganten YouTube, Twitter en Facebook deze week deden. Nelson Mandela kon nog net worden meegenomen.

Het meest creatief en arbeidsintensief moet toch die van YouTube zijn. Enkele bekende dan wel succesvolle YouTubers werden gevraagd om te schitteren in een mashup van populaire video’s van afgelopen jaar. Tikje cryptisch is het soms wel en je moet wel een ontzettende Tubefetisjist zijn wil je het gros ervan herkennen. Zelf kwamen we tot een rijtje waar nrc.nl reeds aandacht aan schonk.

Miley en Robin

Zo hebben we de Kid President, Miley Cyrus en haar Wrecking Ball, natuurlijk The Fox of Robin Thickes’ Blurred Lines (met Fallon-parodie).

Ook onderscheidden we de video over hoe dieren eten en natuurlijk de Harlem Shake.

Verder onder meer odes aan de krakers Annoying Orange-hit, Conversations With My 2 Year Old, Macklemore en Ryan Lewis’ hit Can’t Hold Us en de schreeuwende geiten, bekend van Taylor Swifts I Knew You Were Trouble.

Facebook

Facebook heeft een soort megatijdlijn gecategoriseerd waarop je de mijlpalen van 2013 kunt bekijken. Denk aan de meest gedeelde posts, de plekken met de meeste check-ins en de meest besproken topics.

2013 - A Year in Review from Facebook Stories on Vimeo.

Nieuws, entertainment en sport

Twitter doet waar het al een paar jaar goed in is: ze hashtaggen erop los. Zo is het jaar 2013 netjes terug te kijken middels de populairste hashtags en heetste Twittergebeurtenissen per maand. Tevens is het wereldnieuws overzichtelijk gepresenteerd waarbij uiteraard alle grote breaking news-tweets niet ontbreken.

Verder is makkelijk terug te vinden wat de grootste entertainmentissues waren op tv, film en muziek gebied. Datzelfde geldt voor een fraai sportoverzicht.

Hieronder het breaking news jaaroverzicht van Twitter: