Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Film

De heerlijke taarten van serveerster Jenna

Zien Film

Waitress

RTL 8, 20.30-22.40u

Actrice Adrienne Shelly brak eind jaren tachtig door in Hal Hartleys The Unbelievable Truth. Hierin speelde de roodharige Shelly een door de ondergang van de wereld geobsedeerd meisje dat verliefd wordt op een mysterieuze mecanicien. De tikje excentrieke maar zeer charmante film zette haar en Hartley stevig op de kaart. Daarna was ze te zien in Trust, de tweede film van Hartley.

Na wat rolletjes in films van andere regisseurs besloot ze zelf ook te gaan regisseren. Tot grote schrik van haar fans werd Shelly echter op veertigjarige leeftijd vermoord door een klusjesman die ze net had betrapt op diefstal.

Het door haar geschreven en geregisseerde Waitress werd zodoende haar laatste film. Deze fijne feelgoodfilm gaat over Jenna, een ongelukkig getrouwde, zwangere serveerster met een gave voor het bakken van heerlijke taarten.

Jenna geeft haar baksels vreemde namen die haar gemoedstoestand weerspiegelen, zoals ‘Pregnant Miserable Self Pitying Loser’. Zij en haar twee collega’s zijn wanhopig op zoek naar de liefde.

Zo wordt Jenna in Waitress verliefd op haar (ook al getrouwde) verloskundige. Ze hoopt met een bakwedstrijd geld te winnen, zodat ze kan scheiden.

André Waardenburg