Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Chinese partijbons Zhou krijgt huisarrest

Op last van de Chinese president en partijleider Xi Jinping is eerder deze maand een van de machtigste figuren in de Communistische Partij, Zhou Yongkang (71), op verdenking van corruptie onder huisarrest geplaatst. Tot een jaar geleden was Zhou lid van het Staand Comité van het Politbureau, verantwoordelijk voor het staatsveiligheidsapparaat en was hij de politieke beschermheer van de tot levenslang veroordeelde Bo Xilai.

Al enkele weken circuleerde het gerucht dat president Xi Jinping de voormalige „keizer van de binnenlandse veiligheid” in het vizier had en ieder moment als corrupt „groot wild” kon afschieten. Anonieme bronnen tegenover persbureau Reuters bevestigden vanochtend dat Xi, die eerder dit jaar aankondigde niet alleen „corrupte vliegen” maar ook „de corrupte tijgers” te doden, de trekker overhaalde.

„Zhou is politiek afgemaakt. Sinds de jaren 50 is er niet zo’n machtige functionaris de facto in staat van beschuldiging gesteld. Xi is ook bezig met een politieke afrekening”, zegt historicus Zhang Lifan. Eind 2011 zou Zhou betrokken zijn geweest bij een couppoging tegen potentiële hervormers als de huidige president Xi Jinping en premier Li Keqiang. Onduidelijk is of Zhou hier nu van verdacht wordt. Historicus en politiek commentator Zhang Lifan vermoedt van wel.

Zeker is dat het huisarrest verband houdt met het corruptieonderzoek in de olie-industrie, waarbij ruim duizend managers zijn betrokken. Zhou komt uit de staatsolieindustrie en leidde China National Petroleum Corporation, een van ’s werelds grootste bedrijven.

Zhou was in 2011 en 2012 in het Politbureau de grootste pleitbezorger van ex-partijsecretaris van Chongqing, Bo Xilai. Bo’s opmars naar de CPC-top kwam ten einde toen hij in 2011 door zijn vrouw gepleegde moord op een Britse zakenman in de doofpot wilde stoppen.

In het Staand Comité van het Politbureau zou Zhou tot het laatst toe Bo hebben beschermd tegen berechting. Of Zhou zal terechtstaan, is nog niet beslist.