Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Brussel wil diepgaand onderzoek naar deal KPN en Telefónica’

Telefónica zou na de aankoop in Duitsland net zo groot worden als concurrenten Vodafone en T-Mobile.
Telefónica zou na de aankoop in Duitsland net zo groot worden als concurrenten Vodafone en T-Mobile. ANP-EPA / Federico Gambarini

De Europese Commissie opent volgende week een diepgaand onderzoek naar de verkoop van het Duitse E-Plus door KPN. Brussel wijst daarmee het recente verzoek van de Duitse mededingingsautoriteit, het Bundeskartellamt, af. De verkoop van E-Plus zou het aantal grote telecomaanbieders op de Duitse markt reduceren van vier naar drie.

De Duitse kartelwaakhond stelde onlangs de overname van E-Plus door het Spaanse Telefónica zelf te willen onderzoeken, omdat het om een Duits bedrijf gaat. Eurocommissaris Joaquín Almunia liet eerder al doorschemeren dat hij de verkoop een zaak van Europees belang vindt en het onderzoek daarom van de Duitsers wil overnemen. Reuters meldt op basis van een drietal ingewijden dat de EC een onderzoek op Europees niveau wil doen.

In één klap Vodafone en Deutsche Telekom voorbij

KPN wil af van E-Plus omdat de Duitse dochtermaatschappij niet langer een positieve uitzondering is op de krimpende omzet van KPN. Om E-Plus nieuw leven in te blazen zijn forse investeringen nodig, schreef NRC Handelsblad eerder al. Die kosten kan KPN zich niet veroorloven. Samen met O2, de merknaam van Telefónica Deutschland, zou E-plus straks de grootste provider van Duitsland zijn, en in één keer Deutsche Telekom en Vodafone ingehaald hebben.

Volgens de bronnen kondigt Brussel het onderzoek volgende week vrijdag aan. Doorgaans komt de commissie binnen negentig dagen tot een oordeel, maar in sommige gevallen is een langere termijn mogelijk.

Bundeskartellamt wacht af

KPN maakte in juli bekend een overeenkomst met Telefónica te hebben bereikt over de verkoop van E-Plus. De Nederlandse telefoonaanbieder krijgt in totaal 8,6 miljard euro aan contanten en aandelen voor de Duitse aanbieder van mobiele telefonie.

Geen van de betrokken partijen wilde reageren op het naderende onderzoek, meldt persdienst Novum. De Duitse kartelwaakhond zei in een reactie te wachten tot het besluit van de Europese Commissie binnen is.