Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Brede steun in Kamer voor militaire missie Mali

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer, gisteravond.
Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer, gisteravond. Foto ANP / Martijn Beekman

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft steun uitgesproken voor de Nederlandse missie in Mali. De coalitiepartijen VVD en PvdA steunen de missie, net als CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en 50Plus. SP, PVV en de Partij voor de Dieren zijn tegen.

Zo omstreden als de operaties in Uruzgan en Kunduz is de inzet van bijna vierhonderd militairen rond de stad Gao niet, schreef NRC-redacteur Emilie van Outeren vandaag in Handelsblad.

“Misschien omdat de missie kleiner is en de situatie in Mali minder vijandig, maar vooral omdat de politieke situatie in Nederland is veranderd.
Voor deze missie is in de Tweede Kamer een natuurlijke meerderheid van de twee coalitiepartijen. Daarnaast staat het grootste deel van de oppositie welwillend tegenover de bijdrage aan de VN-vredesmacht. Alleen SP, PVV en de Partij voor de Dieren waren uitgesproken kritisch over het sturen van commando’s en Apachehelikopters om in het noorden van Mali inlichtingen te verzamelen over terroristen en smokkelaars.”

Nederland levert een bijdrage aan de VN-missie Minusma die moet zorgen voor stabiliteit in het Afrikaanse land. De eerste mensen vertrekken nog dit jaar. Rond april moet de missie volledig actief zijn. De Nederlanders gaan inlichtingen verzamelen voor de VN-missie rond de noordelijke stad Gao.

Uiterlijk april duidelijkheid over helikopters

De Tweede Kamer debatteerde vandaag en gisteren over de missie. Een belangrijk punt tijdens het debat was het ontbreken van transporthelikopters. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vindt dat die in principe door andere landen moeten worden geleverd, maar onduidelijk is of dat ook gaat gebeuren.

Vandaag zegde Hennis toe dat uiterlijk in april duidelijkheid komt over de helikopters. Ze wil niet dat Nederland zelf de transporthelikopters meestuurt. Dat kost te veel geld en is bovendien niet strikt noodzakelijk, stelde Hennis. Voor de evacuatie van gewonden zijn afspraken gemaakt met de Franse troepenmacht in Mali.

PVV onder vuur

Tijdens het debat werd de PVV aangesproken door minister Timmermans. De PVV is tegen de missie, terwijl het bestrijden van jihadisten een van de belangrijkste punten is van de partij.

De bijdrage duurt tot eind 2015 en kost 137,5 miljoen euro. De VN-missie werd gevormd nadat het Franse leger de rust had hersteld na een opstand in Noord-Mali en een staatsgreep. Ex-minister Bert Koenders (PvdA) leidt namens de VN de missie. Van de 12.000 benodigde militairen is nog maar de helft toegezegd.