Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Bedrijf dat merkwaardige Mandela-tolk leverde plots verdwenen

Thamsanqa Jantjie flankeert Barack Obama terwijl hij opzichtig miskleunt bij het vertalen van de geroemde speech van de Amerikaanse president. AFP / Brendan Smialowski
Thamsanqa Jantjie flankeert Barack Obama terwijl hij opzichtig miskleunt bij het vertalen van de geroemde speech van de Amerikaanse president. AFP / Brendan Smialowski ANP / Alexander Joe

Het bedrijf dat de veelbesproken doventolk leverde voor de herdenkingsdienst van Nelson Mandela is in rook opgegaan, meldt het Zuid-Afrikaanse kabinet. De regering heeft excuses gemaakt en zegt dat Thamsanqa Jantjie de Engelse taal niet machtig was.

De tolk deed eigenlijk maar wat tijdens de rechtstreekse televisie-uitzending van de dienst afgelopen dinsdag. Staatssecretaris Hendrietta Bogopane-Zulu, begaan met vrouwen, kinderen en mensen met beperkingen, heeft volgens AP verklaard dat de regering het bedrijf dat de tolk leverde heeft proberen te achterhalen, maar dat van de firma geen spoor meer te vinden is. Van de eigenaren ontbreekt ieder spoor.

Bogopane-Zulu bood vandaag haar excuses aan aan de dovengemeenschap van Zuid-Afrika en wereldwijd. Volgens haar wordt nu onderzocht hoe Jantjie door de screening is gekomen. De tolk verklaarde vandaag zelf dat hij hallucineerde tijdens de herdenkingsdienst en engelen het stadion zag binnenvliegen.

Terwijl Jantjie schijnbaar ter plekke gebarentaal verzon, werd hij door wereldleiders als Barack Obama geflankeerd. Jantjie zegt nu te lijden aan schizofrenie en is in het verleden eens een jaar lang opgenomen in een kliniek.