Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

AZ speelt gelijk tegen PAOK in Europa League

Thomas Lam wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten na het maken van de 1-0.
Thomas Lam wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten na het maken van de 1-0. Foto AFP / Sakis Mitrolidis

AZ heeft vanvond met 2-2 gelijkgespeeld tegen PAOK Saloniki in de Europa League. De Alkmaarders gaven in de slotseconde een zeker lijkende zege uit handen toen Stelios Pozoglou raak kopte. In Griekenland had AZ via Thomas Lam en Donny Gorter twee keer een voorsprong genomen. AZ werd wel groepswinnaar in poule L. Zowel de Noord-Hollanders als de Griekse formatie waren al zeker van de tweede ronde.

Omdat de tweede ronde al bereikt was besloot AZ-trainer Dick Advocaat een aantal jonge spelers de kans te geven zich te laten zien. Het verjongde AZ bleef goed overeind en was zelfs als eerste gevaarlijk. Via Thomas Lam werd uiteindelijk na een half uur ook de voorsprong genomen. De Finse jeugdinternational draaide zich voor de goal vrij en schoot via de binnenkant van de paal raak.

Niet lang daarna werd de voorsprong weer uit handen gegeven. Na een domme overtreding kreeg PAOK een strafschop en Lucas benutte die onberispelijk. Na rust kreeg AZ na hands van een Griek een pingel. Gorter bleef uiterst kalm en schoof de bal het doel in.

In de laatste minuten had AZ het moeilijk, maar leken de drie punten toch mee te gaan naar Alkmaar. De laatste kans van de Grieken was echter raak en de
debuterende doelman Yves De Winter werd voor de tweede maal gepasseerd.

Maccabi Haifa won het andere duel in poule L met 2-1 van Sjachtjor Karaganda. De Israëliërs eindigen daardoor als derde in de groep. (Novum)