Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Ajax-fans gewond bij wraakactie Milanezen

Bij een metrostation in de buurt van stadion San Siro in Milaan zijn gisteravond vier Ajax-supporters gewond geraakt door messteken. Een van hen werd in zijn buik geraakt en moest worden geopereerd. De anderen werden geraakt in hun armen en benen. De slachtoffers, tussen de 18 en 32 jaar oud, zijn alle vier buiten levensgevaar en aanspreekbaar, zo heeft een woordvoerder van Ajax laten weten.

De Milanese politie is een onderzoek begonnen naar de steekpartijen en hoopt op basis van camerabeelden de daders te kunnen identificeren. Die zouden wraak hebben willen nemen voor een incident eerder op de dag, toen Ajax-supporters op een verkeersplein in de stad slaags waren geraakt met een groep demonstranten die een verkeersopstopping veroorzaakten. Op beelden is te zien hoe de fans de demonstranten terugdrongen, waarna de bus zijn weg kon vervolgen. Voor zover bekend vielen daarbij geen gewonden.

Bij dergelijke supportersreizen zijn geen stewards van de club aanwezig, zegt een woordvoerder van de betrokken verhuurmaatschappij, Taxi Nijhuis. „We doen dit al jaren en er is nooit iets voorgevallen. Ze hebben drie kwartier stilgestaan, je weet dat ’t niet allemaal lieverdjes zijn. Met twee chauffeurs hou je geen 58 man tegen.”

Ajax stelt alleen verantwoordelijk te zijn voor „wat er in het stadion zit, in het uitvak”. Of de club naar aanleiding van diverse incidenten bij Europese wedstrijden het veiligheidsbeleid aanscherpt, kon een woordvoerder nog niet zeggen. „We hebben de informatie net doorgekregen en hier intern nog niet over gesproken.”

AC Milan-Ajax eindigde in 0-0, waardoor Ajax uitgeschakeld is in de Champions League.