Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Aantal faillissementen naar laagste niveau sinds begin 2013

Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

In november gingen 576 bedrijven failliet, dat is de kleinste hoeveelheid faillissementen sinds het begin van dit jaar, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekend. In oktober steeg het aantal faillissementen nog fors naar 743.

Dat was toen echter voor een belangrijk deel te wijten aan de hoeveelheid zittingsdagen, dat fluctueert sterk per maand. Zo waren rechtbanken in oktober een dag langer open dan in november.Om deze reden wordt door het statistiekbureau gekeken naar het voortschrijdend driemaandsgemiddelde.

Gemeten over drie maanden tot en met november kwam het aantal faillissementen dan uit op 639. Het is de vierde keer dat het driemaandsgemiddelde lager uitvalt dan in de maand ervoor. Over heel 2013 gingen tot dusver bijna 7700 bedrijven failliet. Dat is veertien procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Omzet detailhandel gedaald

Daarnaast maakte het CBS bekend dat de detailhandel in oktober 1,5 procent minder heeft omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar.
De prijzen lagen op bijna hetzelfde niveau als een jaar eerder. Het volume kromp met 1,6 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Kijkend naar het voortschrijdend driemaandgemiddelde kwam in oktober het volume voor de vijfde maand op rij ongeveer 4 procent lager uit dan vorig jaar. Voor de omzet kromp het gemiddelde sterker dan in de voorgaande maanden.

De omzet van non-foodwinkels kwam ruim 3 procent lager uit dan vorig jaar. Het volume kromp bijna 3 procent, de prijzen waren iets lager dan een jaar geleden. Dit kwam deels doordat in oktober van dit jaar er een einde kwam aan het prijsverhogende effect van het hogere btw-tarief dat op 1 oktober vorig jaar is ingevoerd.

Opnieuw leverden bijna alle non-foodbranches omzet in. Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden een omzetstijging van bijna 2 procent. De prijzen waren 2 procent hoger, terwijl het volume op een iets lager niveau uitkwam dan vorig jaar. Supermarkten noteerden een omzet- en volumegroei. Speciaalzaken zagen de omzet en het volume krimpen.