Zeg je papa of Rein op de zaak?

Familiebedrijven worden minder hard geraakt door de crisis Ze zorgen voor 49 procent van de werkgelegenheid en 53 procent van het bnp Maar hoe werkt dat in praktijk, werken met je vader ?

None

Hij hielp je bij het maken van huiswerk als je er zelf niet uitkwam. Hij stond zaterdagochtend altijd te kijken als je voetbalde of hockeyde. Hij haalde je ’s nachts op als je de laatste bus gemist had na het stappen. Hij luisterde als je problemen had. Hij heeft je – samen met je moeder – opgevoed. Tot het moment dat je ging studeren en zelfstandig werd. Maar nu is je vader weer helemaal terug in je leven, als baas.

Je vader als werkgever, dat is geen ‘gewone’ arbeidsverhouding. Je moet je beiden aanpassen. Bij kleine dingen, bijvoorbeeld wanneer je op de zaak bent, noem je hem dan papa of Kees? Of: hoe voorkom je dat zakelijke conflicten de familieband schaden? En hoe zorg je dat het bij het kerstdiner niet wéér over het bedrijf gaat?

Familiebedrijven zijn van groot belang voor de Nederlandse economie. In Nederland zijn ruim 260.000 familiebedrijven die verantwoordelijk zijn voor 49 procent van de werkgelegenheid en 53 procent van het bruto nationaal product. Bekend is dat familiebedrijven in de huidige crisis minder hard worden geraakt, onder meer doordat ze liever geen vreemd vermogen aantrekken en accepteren dat het rendement op projecten lager is.

Maar hoe gaat het achter de schermen, in de directiekamer en thuis aan de eettafel in het ouderlijk huis?

    • Steven Verseput