Yes yes yes we are free! We are very fine

Journalist Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen zijn vrij Een half jaar zaten ze vast in Jemen na een gijzeling Vandaag keren ze terug naar Nederland en leggen ze een verklaring af

redacteur midden-oosten

Een half jaar nadat ze in Jemen zijn ontvoerd, zijn journalist Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen gisteren door hun gijzelnemers vrijgelaten. „Ze hebben een vreselijke tijd gehad, maar maken het naar omstandigheden redelijk”, verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De twee zullen vandaag arriveren in Nederland en meteen na aankomst in een perszaal van Schiphol een korte verklaring afleggen en vragen van de pers beantwoorden. Waar en onder welke omstandigheden ze zijn vrijgelaten, is niet bekend. Spiegel werkt sinds 2010 vanuit Jemen voor NRC Handelsblad. Daarnaast is ze ook correspondent voor NOS, Elsevier en de Wereldomroep in Jemen. „We zijn bijzonder blij met dit nieuws”, aldus NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft gisteren met zowel Spiegel als Berendsen gesproken. In een verklaring laat hij weten „blij en opgelucht” te zijn. Volgens de NOS wilde Timmermans dat de vrijlating drie dagen geheim bleef om hun terugkeer goed met de autoriteiten af te stemmen. Gedurende hun vasthouding wilde het ministerie weinig over de zaak kwijt. Wel vroeg premier Rutte in augustus de president van Jemen om hulp.

Op de Jemenitische staatstelevisie werd gisteren een gezamenlijke verklaring van de regeringen van Nederland en Jemen voorgelezen dat de twee gezond zijn en ontvangen zijn door de Nederlandse ambassadeur.

Spiegel en Berendsen verdwenen begin juni. Ruim een maand later verscheen op internet een ongedateerde video, waarin het echtpaar een emotionele oproep deed om tegemoet te komen aan de eisen van hun ontvoerders. „Als er niet over tien dagen een oplossing is gevonden, dan zullen ze ons doodschieten”, zei Spiegel.

Wie achter de ontvoering zitten, is nog niet duidelijk. Jemen is berucht om de vele ontvoeringen van buitenlanders die vaak na betaling van losgeld worden vrijgelaten. Het reisadvies naar Jemen is nog steeds negatief.

Drie maanden voor haar ontvoering schreef Spiegel nog dat de ontvoeringen in Jemen een harder karakter kregen. Al vijftien jaar werden met regelmaat buitenlanders ontvoerd, maar dat waren meestal kortstondige incidenten. Stammen gebruikten een ontvoering meestal om concessies van de overheid te krijgen, vaak in de vorm van losgeld. Maar sinds de Jemenitische regering de gijzelnemers niet meer betaalde, kregen de ontvoeringen een harder karakter. Stammen zouden gijzelaars nu regelmatig doorverkopen aan de Jemenitische tak van Al-Qaeda, waarmee een gijzeling ook een politiek karakter krijgt. En Al-Qaeda vraagt veel meer losgeld.

Of Spiegel en Berendsen ook zijn doorverkocht, is niet duidelijk. Ze plaatsten gisteren een emotioneel bericht op een besloten Facebookgroep voor vrienden en familie: „Yes yes yes we are free! We are very fine. We will contact you all soon, but for now: thank you so so so much for all the support. You cannot believe how fantastic that has been and still is for our families and us. We love you and we still love Yemen (except for some assholes). Judith and Bou.”

    • Toon Beemsterboer