Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Witteman doet aanval De Winter af als ‘demagogisch’

Sylvia Witteman

Sylvia Witteman heeft het polemische stuk dat Leon de Winter gisteren over haar schreef onder meer gepareerd door te tweeten dat de demagogie van De Winter “een beetje doet denken aan een zekere minister van propaganda in de jaren ’30”.

 

Witteman lijkt hiermee op een ironische manier te zinspelen op Joseph Goebbels, de man die in nazi-Duitsland minister van propaganda was. Wanneer dat inderdaad Wittemans opzet was, dan heeft ze zich bediend van een zogenaamde Reductio ad Hitlerum, de drogreden waarmee iemands betoog zwart wordt gemaakt door het in verband te brengen met het Duitse nationaal-socialisme.

De Winter publiceerde gisteren een artikel op de website van De Telegraaf waarin hij Witteman naar aanleiding van een interview in het Volkskrant magazine op drastische wijze aanviel.

Wittemans uitspraak dat ze in gezelschap graag grove grappen maakt over Anne Frank en concentratiekampen was niet goed bij De Winter gevallen. De argumentatie die hij hiervoor inzette viel te betitelen als ad hominem: De Winter liet zich laatdunkend over het gewicht en het consumptiepatroon van Witteman uit terwijl het hem aanvankelijk toch allemaal om Anne Frank- en de concentratiekampgrappen te doen was.

Ook in andere tweets ging Witteman in op het stuk van De Winter: