Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Wiet legaal in Uruguay - meest liberale wietwetgeving ter wereld

Uruguay wordt het land met de meest liberale wietwetgeving ter wereld. De Senaat in het Zuid-Amerikaanse land heeft vannacht ingestemd met een wet die niet alleen de verkoop, maar ook de teelt van wiet legaliseert. Uruguay streeft daarmee Nederland voorbij als het om marihuana gaat.

Uruguayanen demonstreerden gisteren op de valreep nog voor het legaliseren van marijuana.
Uruguayanen demonstreerden gisteren op de valreep nog voor het legaliseren van marijuana. Foto EPA / Sandro Pereyra

Uruguay wordt het land met de meest liberale wietwetgeving ter wereld. De senaat in het Zuid-Amerikaanse land heeft vannacht ingestemd met een wet die niet alleen de verkoop, maar ook de teelt van wiet legaliseert. De wet kwam erdoor met zestien stemmen voor, tegenover dertien stemmen tegen. Het Lagerhuis ging in juli al akkoord met het wetsvoorstel. Dat meldt persbureau AP. Uruguay streeft daarmee Nederland voorbij als het om marihuana gaat: het is het eerste land op aarde waar de productie, de verkoop en het gebruik van wiet volledig legaal zijn.

De progressieve president José Mujica zal de wet hierna “zonder twijfel tekenen”, zo schreef onze Zuid-Amerikaredacteur Ykje Vriesinga gisteren in NRC. Met de legalisering van cannabis wil de overheid de onderwereld ondermijnen, na een jarenlange strijd tegen internationale drugskartels.

De regering denkt nu dat legalisering een betere oplossing is dan onderdrukking. Het plan is dat de overheid zelf marihuana gaat verbouwen om het hoofd te bieden aan de illegale markt door de productie en verspreiding zelf te controleren.

Eerder dit jaar werd ook abortus al toegestaan en het homohuwelijk ingevoerd in het Zuid-Amerikaanse land.

Overheid wil hele proces reguleren

De Uruguayaanse parlementariër Sebastián Sabini zei gisteren in een interview met NRC over het plan:

“Bijna een op de tien Uruguayanen rookt minstens eens per jaar wiet. Al die mensen betalen nu geld aan de georganiseerde misdaad. Ze hebben noodgedwongen contact met criminelen. [...] We [hebben] al het mogelijke al gedaan om drugs op andere manieren te bestrijden. We zien nu dat het geweld helaas blijft bestaan.”

De 32-jarige Sabini werkte aan de legalisering van cannabis in het land. De overheid wil het hele proces gaan reguleren, “van het zaadje tot het gebruik”, aldus Sabini. Toch gaat het volgens hem niet alleen om legalisering:

“Legalisering moet samengaan met preventie, met voorlichting en een sterke naleving van de regels. Wiet moet geen commercieel product worden als Coca-Cola, waarvan de reclames je vertellen dat je er mooi en gelukkig van wordt terwijl het ongezond is.”

De marihuana zal verkrijgbaar worden in apotheken met een beperkte hoeveelheid per maand per geregistreerde gebruiker. Ook mogen vergunninghouders straks maximaal zes marihuanaplanten in hun bezit hebben.