Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Na $, £, € en ¥ is er nu ook een symbool voor de roebel

Je kan hem nog niet op je toetsenbord vinden. En er is ook nog geen alt code voor. Maar Rusland heeft eindelijk een officieel symbool voor de roebel: een teken dat je het best kan omschrijven als een P met een liggend streepje.

Bij gebrek aan een officieel symbool wordt de Russische roebel op menukaarten meestal aangegeven als een P met een puntje erachter. Om het aanzien van de roebel (44 roebel is één euro) op de internationale monetaire markt vergroten zocht de Russische Centrale Bank naar een teken dat kan concurreren met $, £, € en ¥. De bank selecteerde vijf symbolen en via internet mocht de Russische bevolking haar voorkeur geven. De Centrale Bank koos uiteindelijk uit deze kandidaat-symbolen…

…voor het ‘designersymbool’.

Onze correspondent in Rusland, Thalia Verkade, schreef onlangs dat dit symbool al door veel Russen wordt gebruikt:

“Voor de roebel gebruiken veel Russen nu al een P met een liggend streepje onder het kopje. Het wordt het designersymbool genoemd, naar een groep vooraanstaande (web)designers die dit teken in 2007 kozen. Zij wilden niet langer een symbool van de overheid afwachten, die toch maar zou komen met een ontwerp ‘waar je niet naar kunt kijken zonder een zenuwtik te krijgen’.

Het ontwerp voor het designersymbool kwam mede van webdesigner Artemi Lebedev. Zijn studio ontwierp ook dit jaar de kaart voor de Moskouse metro, na een internetverkiezing te hebben gewonnen. Het designerssymbool gooit dus hoge ogen om als populairste uit de bus te komen.”