Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

‘Vaders straks vijf dagen vrij na geboorte kind’

Minister Asscher wil dat vaders straks een week vrij kunnen nemen na de geboorte van hun kind.
Minister Asscher wil dat vaders straks een week vrij kunnen nemen na de geboorte van hun kind. Foto ANP / Robin Utrecht

Vaders krijgen het recht om direct na de geboorte van hun kind een werkweek vrij te nemen. Dat maakt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher morgen bekend, meldt RTL Nieuws vanavond. Daarmee krijgen ze drie extra werkdagen vrij. Die moeten ze overigens wel zelf betalen.

De twee verlofdagen die ze sowieso al mochten opnemen na de geboorte van een kind, zijn wel betaald. Asscher wil werkgevers verplichten daar nog drie dagen bovenop te doen, zij het onbetaald. Die dagen heten ouderschapsverlofdagen.

Het is nog niet bekend wanneer de regel ingaat. Tegenover persdienst Novum wil een woordvoerder van de minister het nieuws niet bevestigen. Asscher stuurt morgen een brief naar de Tweede Kamer met plannen voor het combineren van arbeid en zorg.