Trots op Nederland werkt goed in docu’s

None

Zien Docu

De Nieuwe Wildernis

Ned. 1, 20.30-21.30u (deel 1 van 3)

De Nederlandse bioscoopbezoeker kijkt bijna net zo graag naar verliefde ijsvogels als naar verliefde tieners op een Spaans vakantie-eiland. Na Verliefd op Ibiza is De Nieuwe Wildernis de best bezochte Nederlandse film van dit jaar.

Het is bovendien de best scorende documentaire in de Nederlandse cinema van de laatste jaren. De afgelopen drie maanden gingen 665.000 mensen naar de film over het natuurgebied de Oostvaardersplassen, goed voor een bruto kassaopbrengst van 5,1 miljoen euro.

Vanavond begint de VARA met de gelijknamige tv-serie. Het is gelukkig niet de in drie delen opgeknipte speelfilm, maar een serie met nooit eerder vertoonde beelden van de Oostvaardersplassen. Een ode aan de Nederlandse natuur, stelt de trailer, ongerepte wildernis in een dichtbevolkt land, Nederland zoals je het nooit eerder zag. De serie past in de ‘trots op ons kikkerlandje’-sfeer van Nederland van boven (VPRO), Nederland vanaf het water (EO) en Nederland in 7 overstromingen (NTR).

Een team maakte twee jaar lang opnames in de Oostvaardersplassen. Tot in detail is te zien welke invloed het verstrijken van de seizoenen heeft op planten en dieren.

    • Jan Benjamin