Tegenwoordig drinkt hij minder

Hij schaamt zich. Dat hij zijn vrienden niet tegenhield en is gaan vechten.

Een maand na „die avond” werd de nu 23-jarige student sociaal-pedagogisch werk door de politie gebeld: hij moest zich melden op het bureau. Net als zijn „zes ex-vrienden”. De dag na het incident had hij in de spiegel gekeken – als „gewone doorsnee jongen die nog nooit met de politie in aanraking was gekomen” – en tegen zichzelf gezegd: „Dat jij dit hebt gedaan.”

Die „verschrikkelijke avond” was vijf jaar geleden, toen hij tijdens de verjaardag van een vriend met „een stuk of achttien man” een discotheek bezocht in de buurt van hun dorp. Na het feestje waren zes van zijn vrienden op de parkeerplaats in gevecht geraakt met vijf jongens uit een ander dorp. Ze waren allemaal tussen de zestien en achttien. Er was eigenlijk geen reden voor het gevecht. Iedereen had wat op.

Hij besloot zich ermee te bemoeien. „Er werden over en weer klappen uitgedeeld.” Zelf ging hij vooral duwen en trekken. En één keer, herinnert hij zich, deelde hij een bewuste klap uit. Twee van zijn vrienden takelden een jongen helemaal toe. Daar had hij niks mee te maken. Hij ging toen naar huis.

Een maand later had een slachtoffer aangifte gedaan: hij had letsel overgehouden aan het gevecht. De zeven vrienden werden als groep veroordeeld voor openbare geweldpleging. Ze kregen een kleine werkstraf, zaten een maand lang vast en kregen een voorwaardelijke celstraf van twee jaar.

Hij schaamt zich. „Het is vervelend wanneer ik meisjes ontmoet en het hun moet vertellen.” Maar hij is vooral geschrokken dat hij zijn vrienden niet heeft tegengehouden en mee is gaan vechten.

Een aantal jaar geleden heeft hij uit vrije wil geprobeerd het slachtoffer te ontmoeten en zijn excuses aan te bieden. Dat wilde het slachtoffer niet. Hij wil het nog een keer proberen. En ja, hij vindt het goed dat jongeren onder de achttien vanaf januari geen alcohol meer mogen kopen. Hij drinkt zelf minder dan toen en gaat niet meer met zijn oude vrienden om. „Ik kies nu betere vrienden uit. Niet meer de stoere jongens.”

    • Maral Noshad Sharifi