Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Straf mishandeling Eindhoven in hoger beroep bijna hetzelfde

Videostill van omroep Brabant waarop beelden van de geruchtmakende mishandeling te zien waren.
Videostill van omroep Brabant waarop beelden van de geruchtmakende mishandeling te zien waren. Foto ANP

De twee belangrijkste daders van de mishandeling in Eindhoven hebben in hoger beroep bijna dezelfde straf gekregen, schrijft persbureau Novum. Het gerechtshof stelt, net als de rechtbank, dat de video die van de verdachten werd getoond grote inbreuk heeft gemaakt op hun privacy, waardoor ze strafkorting krijgen.

Brent L. krijgt tien maanden jeugddetentie, waarvan vier voorwaardelijk. Tom K. krijgt acht maanden cel, waarvan ook vier voorwaardelijk. K. moet twee maanden langer zitten dan door rechtbank was opgelegd, de straf voor L. blijft hetzelfde.

Mishandeling zorgde voor veel verontwaardiging

In januari van dit jaar werd een 22-jarige man uit Oirschot zwaar mishandeld door meerdere jonge jongens. Hij werd onder meer tegen zijn hoofd getrapt. Beelden van de mishandeling werden daarna bij het opsporingsprogramma Bureau Brabant getoond, waarna grote publieke verontwaardiging volgde. Mensen gingen uit zichzelf op zoek naar informatie over de daders en deelden foto’s, namen en socialemediaprofielen met anderen.

Op internet circuleerden al snel foto’s met de namen van de betrokken jongeren, veelal aangeduid als hoofdschoppers. Hierop meldden zij zich al snel bij de politie. In België meldden zich vijf jongeren.