Sfeervol magisch realisme

Films die eens iets anders proberen zijn zo zeldzaam in de bioscoop dat Il futuro alleen al daarom in gunstige zin opvalt. Door middel van een impulsieve montage weet de Chileense regisseuse Alicia Scherson van een tamelijk rechttoe rechtaan verhaaltje over een Chileense tienerbroer en –zus die na de dood van hun ouders in het vreemde Rome opeens op zichzelf zijn aangewezen een magisch universum te maken. Zo is het verblindende licht dat Bianca ’s nachts uit haar slaap houdt volgens haar broer het gevolg van de energie die vrijkomt als er een ongeluk heeft plaatsgevonden. De plot draait om een zwendeltje om een blinde B-filmacteur (gespeeld door Rutger Hauer) van zijn geld te beroven. Het is ontleend aan Una novellita lumpen (2002) van de Chileense auteur Roberto Bolaño, waarin de intrige ook slechts een excuus is om algehele vervreemding op te roepen.

Dana Linssen

    • Dana Linssen