Romance via lunchtrommel

The Lunchbox had alleen in India gemaakt kunnen worden. Niet alleen omdat er in Mumbai dagelijks een paar honderdduizend lunchtrommeltjes van keuken naar kantoor worden vervoerd door zogeheten Dabbawallahs. Maar ook omdat het zich waarschijnlijk precies op dat kruispunt tussen traditie en vooruitgang bevindt waarop het geloofwaardig is dat er via zo’n lunchtrommeltje een correspondentie ontstaat. In het land waarnaar de meeste van onze call centers zijn uitbesteed bestaan namelijk ook nog volkomen computerloze kantoren. In zo’n kantoor werkt de oudere Sajaan, op wiens bureau op een dag per ongeluk de lunch terechtkomt die huisvrouw Ila voor haar overspelige echtgenoot heeft bereid. The Lunchbox is een bescheiden film, simpel gefilmd, weinig poespas, maar een melancholisch inkijkje in de levens van twee mensen die niet helemaal in hun tijd passen.

Dana Linssen

    • Dana Linssen