‘Rabobank maakt einde aan zelfstandigheid internationale tak’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Rabobank maakt een einde aan de grote zelfstandigheid van zijn internationale tak. De bank voegt Rabobank International bij haar Nederlandse afdeling. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag op basis van een adviesaanvraag die de bestuurders van de bank eind november bij hun ondernemingsraad deden onder de titel ‘Samen zijn we één Rabobank’.

De belangrijkste wijziging waarover in het document wordt gesproken, is dat risicomanagers in het vervolg rapporteren aan financieel topman Bert Bruggink. Tot nu toe moesten zij verantwoording afleggen aan de bestuurder van de internationale tak. Die post is momenteel onbezet, nadat Sipko Schat vorige maand in de nasleep van het Libor-schandaal aftrad.

Rabo International verliest volgens het plan ook zijn eigen stafafdelingen voor onder meer automatisering en personeelsbeleid. Die taken worden ondergebracht bij andere bestuurders van de bank. Rabobank is al langer bezig het toezicht op de internationale afdeling aan te scherpen door een reeks incidenten die aantoonde dat de aansturing te wensen overliet.

Internationale tak in opspraak door Libor-schandaal

Het dochterbedrijf van Rabo, dat onder meer vanuit Londen en Singapore opereert, kwam de afgelopen tijd in opspraak omdat het betrokken was bij het frauderen met het interbancaire rentetarief Libor. Voor zijn rol in het schandaal kreeg Rabobank eind oktober een boete van 774 miljoen euro bij internationale toezichthouders.

Economieredacteuren Chris Hensen en Ariane Kleijwegt schreven dit weekend in NRC over een bezoek van Schat aan de internationale tak in Londen. Het is 2007 en de fraude met de Libor-rente is al een jaar volop aan de gang:

“Het is januari 2007 als het prestigieuze handelshuis van Rabobank in Londen hoog bezoek uit Utrecht krijgt. Sipko Schat, net een jaar lid van de hoofddirectie van de bank en verantwoordelijk voor Rabo’s internationale zakenbank, komt langs. Londen is het zenuwcentrum van Rabo’s zakenbank. Er worden bakken met geld verdiend. Maar Schat weet eigenlijk nauwelijks iets van de afdeling. Hij komt er vrijwel nooit.”

“Tevreden keert Schat terug naar Utrecht. Hij zal zijn gezicht er in de jaren daarna niet vaak meer laten zien. Wat hij nog niet weet, is dat in Londen, reeds tijdens zijn bezoek, de grootste fraudezaak in de maak is die Rabobank ooit zal treffen. En die hem uiteindelijk zijn carrière bij de bank zal kosten.”

DNB constateerde in oktober in haar persbericht dat Rabobank de interne organisatie “niet goed op orde had”, waardoor dit soort “misdragingen” plaats konden vinden. De Nederlandsche Bank gaf Rabobank tevens de opdracht om de interne ‘defensie’ te versterken.

    • Anouk van Kampen