Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Paus Franciscus is de persoon van het jaar volgens tijdschrift TIME

Paus Franciscus zwaait naar het publiek voor zijn wekelijkse audiëntie op het Sint-Pietersplein.
Paus Franciscus zwaait naar het publiek voor zijn wekelijkse audiëntie op het Sint-Pietersplein. Foto Reuters/ Giampiero Sposito

Paus Franciscus is dit jaar uitgeroepen tot persoon van het jaar door TIME. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift zojuist.

Twitter avatar TIME TIME.com Pope Francis is TIME’s Person of the Year for 2013 http://t.co/AXKIlnqqjr #TIMEPOY http://t.co/xO9K2lDxxf

Redacteuren van TIME noemen in een verklaring voor de keuze voor de paus zijn uitverkiezing alleen al historisch, “als eerste paus uit de nieuwe wereld”. Hij werd de nieuwe paus in een periode “waarin de kerk de behoefte had aan nieuwe energie”. Ook is er lof voor het charisma van de 77-jarige Argentijn, “dat uit het niets lijkt te komen” en het feit dat hij zich zo inzet voor de armen. Niemand anders heeft volgens TIME mensen zo geïnspireerd, hij heeft “een 2000 jaar oud instituut doen verschuiven”.

TIME legt uit waarom de nieuwe paus is uitverkozen:

Opvallende nieuwe paus

De Argentijn Jorge Mario Bergoglio werd als relatief onbekende onverwacht paus afgelopen maart. Hij volgde Paus Benedictus XVI op, die eind februari terugtrad. In zijn eerste maanden als paus liet hij al een heel andere stijl zien dan zijn voorgangers. Progressiever, nederig, ingetogen, met speciale aandacht voor de armen in de samenleving. Hij noemde zich Franciscus, naar Franciscus van Assisi.

Geen auto’s met chauffeur, nee, hij pakte de metro. Geen verblijf in het pauselijke paleis, nee, hij verblijft in het Vaticaans gastenverblijf. Hij kuste, voor zover bekend, als eerste paus ooit de voeten van vrouwen en moslims, waar volgens de strenge kerkregels dat alleen bij mannen mag gebeuren. Hij sprak zich in voorheen ongehoorde milde termen uit over homoseksualiteit. Homo’s zouden niet moeten worden veroordeeld, zo ook niet homoseksuele priesters:

“If someone is gay and he searches for the Lord and has good will, who am I to judge?”

Franciscus had zich in 2010 als bisschop echter wel hevig verzet tegen een wet die het homohuwelijk in Argentinië mogelijk zou hebben gemaakt.

Lees het hele profiel van TIME over paus Franciscus.

Snowden nummer twee. En daar is kritiek op

NSA-klokkenluider Edward Snowden (TIME-profiel hier) eindigde op de tweede plaats en dat komt TIME op kritiek te staan:

Twitter avatar ggreenwald Glenn Greenwald TIME Magazine: as edgy, bold, courageous and innovative as ever: http://t.co/L1tSbEbgeV - Edward Snowden “Runner-up” http://t.co/Hxq48AQZN9
Twitter avatar brianstelter Brian Stelter Some will see Time’s choice as a snub of Edward Snowden, reviving talk about how the mainstream press has treated Snowden and @ggreenwald.
Twitter avatar mikiebarb Michael Barbaro Reality is that Pope as Time POY will generate better news stand sales than Snowden, merit aside. (This was arguably Snowden’s year)

De New Yorker schreef in aanloop naar de bekendmaking dat er “van een wedstrijd geen sprake was”. Snowden zou de persoon van het jaar worden:

“According to Time, its award, which will be bestowed on Wednesday, goes to the person who, in the opinion of the magazine’s editors, had the most influence on the news. By this metric, it’s no contest. In downloading thousands of files from the computers of the electronic spying agency and handing them over to journalists like Glenn Greenwald, Laura Poitras, and Barton Gellman, Snowden unleashed a torrent of news stories that began in May, when The Guardian and The Washington Post published a series of articles about the N.S.A.’s surveillance activities. Seven months later, the gusher is still open.”

Nummer drie werd homorechtenactiviste Edith Windsor, gevolgd door de Syrische president Bashar al-Assad en de Amerikaanse senator Ted Cruz. Onder anderen Amazon- en Washington Post-baas Jeff Bezos en popster Miley Cyrus maakten ook deel uit van de top tien. Vorig jaar kreeg de Amerikaanse president Barack Obama de titel.

De titel Person of the Year is bedoeld voor de persoon die volgens het Amerikaanse tijdschrift het afgelopen jaar het nieuws en de cultuur het meest heeft bepaald. Dat kan in positieve, maar ook in negatieve zin zijn.