Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opstelten wil hogere straf bij meer misdrijven

Minister van Justitie Ivo Opstelten.
Minister van Justitie Ivo Opstelten. Foto ANP / Valerie Kuypers

Verdachten die voor meerdere misdrijven tegelijk worden berecht, kunnen in de toekomst een hogere straf krijgen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil dat regelen met een wetsvoorstel dat hij vandaag heeft gepubliceerd.

De rechter kijkt naar het delict waar de zwaarste straf op staat, en kan daar nu een derde bij optellen. Dat wordt volgens het voorstel van Opstelten de helft. Ook gaat de rechter per delict aangeven wat de straf is, en komt hij daarna pas met de totale straf. Nu blijft onduidelijk hoe de totaalstraf is opgebouwd.

Verder kan de rechter straks rekening houden met delicten die zijn gepleegd na het misdrijf waarvoor iemand terechtstaat. Nu mag dat niet, waardoor notoire criminelen er met een relatief lichte straf vanaf komen als ze voor oude feiten worden berecht. Volgens Opstelten ‘ligt het niet in de rede een regeling te handhaven die op een criminele carrière de premie stelt van straffeloosheid voor oude feiten’.

Opstelten heeft zijn wetsvoorstel voor advies naar verschillende betrokken instanties gestuurd. De maatregelen waren al aangekondigd in het regeerakkoord.

(Novum)

Concept Wetsvoorstel Herziening Regeling Meerdaadse Samenloop in Strafzaken