Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Oproerpolitie verlaat centrale plein Kiev na mislukte ontruiming

Oproerpolitie verlaat het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.
Oproerpolitie verlaat het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Foto Reuters / Gleb Garabich

De Oekraïense oproerpolitie en legertroepen hebben de plekken waar in Kiev wordt gedemonstreerd verlaten, zo meldt persbureau AP. Ze probeerden het stadhuis en het centrale plein van de hoofdstad sinds vannacht te ontruimen, maar zijn daar niet in geslaagd. De chef van de Oekraïense politie heeft in een verklaring gezegd dat de politie niet zal proberen de demonstraties op te breken.

Het stadhuis wordt al sinds begin december bezet en gebarricadeerd door de demonstranten en op het Onafhankelijkheidsplein is een tentenkamp van de betogers.

Gisteren liep een ultimatum aan de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein af. Zij moesten het plein ontruimen, maar het was al duidelijk dat ze niet van plan waren om daar gehoor aan te geven. De politie probeerde daarom vannacht barricades en tenten te verwijderen en het stadhuis binnen te treden om de betogers daaruit te verwijderen. Dat lukte echter niet. De oppositieleider Arseni Jatsenjoek noemt het vertrek van de oproerpolitie “een grote overwinning”.

Volkskrant-correspondent Olaf Koens twittert:

Twitter avatar obk Olaf Koens Crazy but true, the demonstrators just made the riot police leave in front of the city council http://t.co/n4z7icq9Jq
Twitter avatar obk Olaf Koens And this is Kiev’s Independence Square now. All the police is gone, people building barricades again. Unreal. http://t.co/FHt9M1h8LW
Twitter avatar obk Olaf Koens En het gaat maar door. Streeds meer mensen de straat op, ondanks de ijzige kou http://t.co/x8OB7VgjNp

Het Onafhankelijkheidsplein en het stadhuis in Kiev:

Demonstraties sinds eind november

De demonstranten protesteren sinds eind november na het sneuvelen van een associatieverdrag van Oekraïne met de EU, onder druk van Rusland. Het zijn de grootste protesten sinds de Oranjerevolutie in het land in 2004.

De demonstranten eisen het aftreden van president Viktor Janoekovitsj. Die gaf echter gisteren tijdens een televisietoespraak niet aan van plan te zijn af te treden of vervroegde verkiezingen uit te roepen. In de toespraak maakte Janoekovitsj duidelijk dat hij nog steeds integratie met de EU nastreeft, maar dat het niet mogelijk is om “over de toekomst te praten zonder dat we het hebben over het verbeteren van de handelsrelaties met Rusland”.

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton en de Amerikaanse topambtenaar Victoria Nuland zijn momenteel in Kiev om met Janoekovitsj en de oppositiegroeperingen te spreken over een mogelijke oplossing voor de crisis