‘Ontvoering Jemen werk van piraten’

Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen vanochtend in de Jemenitische hoofdstad Sana’a, voor vertrek naar Nederland.
Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen vanochtend in de Jemenitische hoofdstad Sana’a, voor vertrek naar Nederland. Foto Reuters

De ontvoering van de Nederlandse journalist Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen in Jemen was niet het werk van Al-Qaeda. Dat zei Spiegel, correpondent van onder meer NRC Handelsblad, op een persconferentie in de Jemenitische hoofdstad Sana’a voordat ze op het vliegtuig naar Nederland stapte, meldt persbureau AFP.

„Ik denk dat het alleen stammen waren”, zei Spiegel. „Ze noemden zichzelf piraten. En dat is waarschijnlijk wat ze waren: piraten van de woestijn. Maar het gaat erg goed met ons. We zijn op Jemenitische wijze behandeld, dus dat was het fijne aan de verder niet zo fijne ontvoering.”

Het bemiddelingsbureau Restment heeft onderhandeld bij de ontvoering. Om te voorkomen dat de gijzelnemers hen zouden doorverkopen aan Al-Qaeda of dat de gijzelnemers meer losgeld zouden eisen, is een mediastilte in acht genomen, een vaste praktijk bij ontvoeringen. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) zei in een interview met Radio 1 dat de regering geen losgeld heeft betaald. Spiegel zei niet te weten of er losgeld betaald is.

Timmermans heeft naar eigen zeggen de vrijlating van Spiegel en Berendsen drie dagen geheim gehouden om hun vertrek uit Jemen goed te kunnen regelen met de autoriteiten. Spiegel en Berendsen hebben de Jemenitische bevolking gisteren bedankt voor hun steun. „Ik kijk uit naar de dag dat Jemen veilig genoeg is om terug te komen. We houden van dit land en wensen iedereen er het beste.”