Vergeten moe te zijn

Gweneviere Mann is na een hersenoperatie haar kortetermijngeheugen kwijt. Een van de vervelende gevolgen, realiseert ze zich, is dat ze op een dag tachtig zal zijn en dan praktisch niets meer weet van de laatste veertig jaar.

Maar het heeft ook voordelen. Toen ze laatst met haar vriend Yasir de marathon van New York liep, moest hij haar telkens wijsmaken dat ze net onderweg waren. Zo vergat ze moe te worden.

Dit is een van de verhalen in Listening is an Act of Love, een animatiefilm van 22 minuten van het Amerikaanse nonprofit-project Storycorps. Met een schitterende ouderwetse caravan toert Storycorps door de VS. De caravan is een eenvoudige opnamestudio en de organisatie heeft het doel verhalen van mensen op te tekenen en anderen te inspireren datzelfde te doen.

Sommige van die verhalen komen als geluidsopname op Storycorps.org. Andere worden voorzien van beeld in de vorm van een animatiefilmpje waarin de vertellers als Flintstone-achtige karakters optreden. De onschuldige, vrolijke stijl voorkomt dat de verhalen melodramatisch worden, met behoud van ontroering. De filmpjes worden elk miljoenen keren bekeken op YouTube. Listening is an Act of Love is een compilatie, met een mooie raamvertelling waarin de maker zijn verhaal brengt. De film wordt in het kerstseizoen door diverse Amerikaanse tv-stations uitgezonden en staat op youtube.com/storycorps.

    • Herbert Blankesteijn