Ondernemen Er komt een moment waarop je moet stoppen

Ondernemen begint met een idee of droom. En daarna plannen maken, ambities formuleren, markten veroveren. Ondernemers willen vooruit – geld verdienen. Stilstaan bij de verre toekomst hoort daar niet bij. Het is misschien een gekke vraag, zeker voor ondernemers, maar toch: wat je gaat doen als je stopt met je bedrijf? Heb je een exitstrategie? Ophouden – daar denkt een ondernemer niet aan. Ondernemen is geen bezigheid, dat zit in het bloed. En toch, vroeger of later, moet je kiezen. Voor de een is dat het moment waarop je kúnt stoppen, voor de ander het moment waarop je mág stoppen of het moment waarop je móét stoppen. Dan begint het. Afscheid nemen, overdragen, fiscaal gedoe. Hoe ga je dáár mee om? En waar loop je tegenaan als je je bedrijf wilt verkopen? Wat zijn de alternatieven als de bank jouw opvolger niet wil financieren? En als je opnieuw mocht beginnen, wat zou je dan anders doen? In deze bijlage zes ondernemers over hun dilemma’s.

Jan Meeus, chef Economie

    • Jan Meeus
    • Chef economie