Politie en betogers slaags bij ontruiming in Kiev

None
Foto AP

De politieke strijd in Oekraïne heeft vandaag een nieuwe climax bereikt. Vanmorgen begon de zogeheten Berkoet (zeearend), de oproerpolitie van de binnenlandse strijdkrachten, met het ontruimen van barricades en bezette overheidsgebouwen in Kiev. De duizenden demonstranten, die al bijna drie weken protesteren tegen de plotse koerswending van de regering af te zien van een associatieverdrag met de Europese Unie, verzetten zich. De politie arresteerde een onbekend aantal actievoerders. Enkele tientallen burgers raakten licht gewond. In de loop van de ochtend probeerde premier Azarov de gemoederen te kalmeren met de belofte dat het centrale plein in Kiev niet wordt schoongeveegd. Hij zei dat er geen sprake van is dat Oekraïne gaat onderhandelen met Rusland over toetreding tot diens Euro-Aziatische Douane Unie. Vanmiddag zouden er ‘rondetafelgesprekken’ met de oppositie beginnen. In de loop van de dag leek de politie een pauze in te lassen. Politiebussen verlieten het plein bij het stadhuis dat door activisten is bezet.

De spanning in Kiev nam vandaag daarentegen wel toe door de felle internationale reacties die het ingrijpen opriep. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Victoria Nuland, kwam persoonlijk naar het tentenkamp op het centrale plein. Haar minister John Kerry had het besluit van de regering eerder „onaanvaardbaar” genoemd.