Egbers en De Jong tegenstrijdig over UEFA-deal

NOS-baas Jan de Jong zei het gistermiddag in deze krant zonder een spoor van twijfel: „De Champions League is geen commercieel gedrocht.” De door de Europese voetbalbond UEFA strak georganiseerde hoogmis van het voetbal liet de NOS alle journalistieke vrijheid, bezwoer De Jong. „Ik begrijp de argwaan niet.”

Woorden die gisteravond door een onverwachte gebeurtenis een nieuwe lading kregen. De door de NOS rechtstreeks uitgezonden wedstrijd Galatasaray-Juventus werd namelijk gestaakt wegens aanhoudende sneeuwval in Istanbul. Paniek in Hilversum. Wat nu? Nadat Feyenoord-coach en analist Ronald Koeman de eerste minuten had gedood door te praten over de maillot van de scheidsrechter („Dat hoort gewoon niet, vind ik”), erkende presentator Jack van Gelder: „We hebben eigenlijk niet zoveel om over te praten.” Maar geschakeld naar die andere wedstrijd, Manchester United-Sjachtar Donetsk, werd er na tien minuten gepalaver (Jack van Gelder: „Nou, een mooie Istan-boel daar”) nog altijd niet. Co-presentator Tom Egbers: „U zult misschien denken: waarom schakelen ze niet naar de wedstrijd op Old Trafford?”, de thuishaven van Manchester United. Egbers: „Dat is ons niet gegeven. Het is een rechtenkwestie.” De Jong, gevraagd naar een reactie: „Geen idee waarom Egbers dat zei maar het is onzin. Het had allerlei technische redenen waarom we niet direct konden schakelen naar Manchester.” Dat gebeurde uiteindelijk pas na een extra reclameblok, uiteraard gevuld met de hoofdsponsors van de Champions League. De Jong: „Dat we de tweede helft van Manchester live uitzonden is hét bewijs dat ons contract juist voorziet in flexibiliteit bij onvoorziene omstandigheden. Ik hoop dat dat nu is aangetoond.”

    • Hugo Logtenberg