Nihilistisch schimmenspel

1942. Drie Wit-Russische partizanen zijn door de Duitsers opgehangen wegens sabotage. Een is er vrijgelaten. Was hij een collaborateur? Of smeedden de Duitsers een ander complot? Niets is eenvoudig in deze morele onderwereld. In zijn tweede speelfilm graaft Sergei Loznitsa in de bloedige geschiedenis van zijn land Oekraïne, eerder al verfilmd in Oleg Klimovs klassieke epos Come and See uit 1985. De plechtige geest van Tarkovski is nooit ver weg in de gedragen stijl en beelden. Maar wat een krachtspel ontrolt zich daar: een zenuwslopend kat-en-muisspel waarin – door drie goed geplaatste flashbacks– de hoofdpersoon Sushenya, zijn jeugdvriend Burov en partizaan Voitik ieder ‘verkeerde’ keuzes blijken te hebben gemaakt. Want of je nu zwijgt of praat, je hachje redt of je idealen volgt, je delft sowieso het onderspit in dit meesterlijk nihilistische schimmenspel.

Dana Linssen

    • Dana Linssen