NAC Breda gered van faillissement

De huur aan de gemeente Breda – 1,2 miljoen euro per jaar – is een erfenis uit het verleden: om een faillissement in 2003 af te wenden kocht de gemeente het Rat Verlegh-stadion al van NAC, voor 15,7 miljoen euro.
De huur aan de gemeente Breda – 1,2 miljoen euro per jaar – is een erfenis uit het verleden: om een faillissement in 2003 af te wenden kocht de gemeente het Rat Verlegh-stadion al van NAC, voor 15,7 miljoen euro. Foto ANP

NAC Breda lijkt gered van een faillissement. De Bredase gemeenteraad ging gisteravond akkoord met het voorstel van burgemeester en wethouders om de huur van het stadion voor de komende vijf jaar met 325 duizend euro per jaar te verlagen, meldt de regionale krant BN De Stem. Ook gaat de gemeente een flink bedrag in stadiononderhoud steken.

De huur aan de gemeente Breda – 1,2 miljoen euro per jaar – is een erfenis uit het verleden: om een faillissement in 2003 af te wenden kocht de gemeente het stadion al van NAC, voor 15,7 miljoen euro. Maar de hoge huurlasten hangen de club als een molensteen om de nek.

“Het overgrote deel van de gemeenteraad deelt onze conclusie dat dit de enige weg is”, zegt wethouder Alfred Arbouw tegen BN De Stem. Als gevolg van het groene licht van de gemeente gaat een groep van 21 financiers leningen ter waarde van circa zeven miljoen euro omzetten in aandelen. Daarbovenop volgt een kapitaalinjectie van vier miljoen euro, waarmee een vermogensverbetering van elf miljoen euro gegenereerd wordt.

Volgens de wethouder is het voorstel “niet het einde van de crisis”, maar het begin “van een zoektocht naar een nieuwe verhouding met de club”.

NAC schuifelt al jaren langs de afgrond

Sportief gaat het altijd moeizaam, financieel schuifelt NAC Breda al jaren langs de afgrond. Vorige maand bleek uit de jaarcijfers over het vorige seizoen dat NAC, ondanks jaren van saneren, nog altijd structureel zeven ton tekort komt. De club heeft een negatief eigen vermogen van ruim 12 miljoen euro. Dat zou vooral ontstaan zijn door minder sponsoring en minder verkochte seizoenskaarten.

    • Lex Boon