Moet ik ander werk zoeken voor een zieke?

None
Illustratie Tjarko van der pol

Een kleine ondernemer uit Amsterdam heeft een zieke werknemer. Dit jaar wordt de werknemer behandeld, maar ook in de eerste helft van 2014 is hij zeker nog te ziek om terug te keren naar het werk. „Toch moeten wij als werkgever volgens de Wet Verbetering Poortwachter aan allerlei reïntegratiedoelstellingen voldoen. Uitzonderingen zijn blijkbaar niet mogelijk. Kan dit echt niet op een andere manier?”

Pieter Fluit, advocaat arbeids- en socialezekerheidsrecht bij Stadhouders Advocaten in Utrecht, zegt dat er wat haken en ogen aan de Wet Verbetering Poortwachter zitten. „Als herplaatsing binnen het eigen bedrijf na een jaar niet lukt, is de werkgever meestal verplicht om het zogenaamde Spoor 2 in te zetten. Dan wordt gekeken naar passend werk bij een andere werkgever. Houdt een werkgever zich niet aan Spoor 2 dan kan een loonsanctie worden opgelegd – hij moet dan ook na twee jaar loon blijven doorbetalen. Ik snap dat deze werkgever liever energie in herplaatsing in het eigen bedrijf steekt, na het eerste jaar. Ik heb er al eens voor gepleit om Spoor 2 af te schaffen. De Wet Verbetering Poortwachter is belastend voor het midden- en kleinbedrijf, ze lopen vaak tegen de rigide regels op. Toch valt hier weinig aan te doen. De wet blijkt heel succesvol, de instroom in een arbeidsongeschiktheidsuitkering is spectaculair gedaald. De dreiging van loonsanctie heeft tot goede acties bij werkgevers geleid.”

Herman Evers, die naar aanleiding van de Wet Poortwachter een handleiding voor de praktijk schreef, vindt dat de werkgever in deze kwestie te ontwijkend reageert. „Zou hij de uitkering zelf moeten betalen dan zou hij waarschijnlijk ook alle stappen ondernemen die hij nu door het UWV krijgt opgelegd. Het is een basale checklist waarin niets staat wat overbodig is. Om het ziekteverzuim en de schadelast tot een minimum te beperken en tegelijkertijd de reïntegratie te stimuleren, moet je nu eenmaal goed de vinger aan de pols houden bij de zieke werknemer. Het is niet mijn bedoeling om het UWV hier te verdedigen, maar de acties die de werkgever moet ondernemen horen nu eenmaal bij het feit dat je werkgever bent en een relatie bent aangegaan met je werknemers. Dat moet je niet willen ontlopen.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk ook op nrc.nl/carriere

    • Alex van der Hulst