Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Moeder Vaatstra eist dwangsom om quotes dagboek

Een foto van Marianne Vaatstra (Foto ANP)

Maaike Terpstra, de moeder van Marianne Vaatstra, eist een dwangsom van 25 duizend euro voor iedere keer dat publicist Wim Dankbaar en uitgever Hans Mauritz uit haar dagboek publiceren.

Dat bleek vandaag bij de rechtbank in Haarlem. Ook wil ze vijftig duizend euro smartengeld van beiden voor het leed dat ze haar hebben aangedaan met het nog te verschijnen boek Het verboden dagboek van de moeder van Marianne Vaatstra.

“Zij heeft nimmer toestemming gegeven voor publicatie”, zei haar advocaat Yehudi Moszkowicz. Dankbaar gelooft niet dat Jasper S. de moordenaar is van Marianne Vaatstra en wil in het boek een alternatief scenario schetsen. “Wij zijn er 1000 procent zeker van dat de oplossing van de moord heel anders is, hoe vreemd dat ook mag klinken”, zei hij.

Hij kreeg het dagboek in handen via een vriendin van Maaike Terpstra. Hij stelt dat Terpstra hem toestemming heeft gegeven om uit het dagboek te publiceren, als hij er de privéstukken uit zou laten. “Dat is mondeling gegaan via haar vriendin.” Het dagboek gaat er volgens hem vooral over hoe slecht de familie Vaatstra is behandeld door politie en justitie in de jaren vlak na de moord.

Advocaat Moszkowicz stelde dat Dankbaar het dagboek op onrechtmatige wijze in zijn bezit heeft gekregen. Hij zei dat Terpstra met rust wil worden gelaten, dat Dankbaar haar steeds telefonisch en per mail lastig valt en oude wonden open rijt. “Hij verziekt haar leven en maakt haar rust onmogelijk. Dankbaar heeft een enorme plank voor zijn hoofd.”

Volgens de publicist is daar geen sprake van. “Onze relatie is er een van wederzijds respect en bewondering.” Bovendien zou al vaker uit het dagboek zijn geciteerd en gepubliceerd, zowel op internet als in een toespraken. Dat Terpstra nu een kort geding heeft aangespannen, komt volgens Dankbaar en Mauritz uit de koker van haar ex-man en kinderen.

“De titel hebben we gekozen als marketingtrekker”, zei Hans Mauritz, die het boek eind januari via een stichting wil uitgeven. “We hebben nooit de intentie gehad om het integraal te publiceren. Als zij dat niet wil, dan doen we dat niet.”

Naast het verbod op publicatie van het boek, eist Terpstra ook een contactverbod van Dankbaar met haar, wil ze teruggave van het dagboek en verwijdering van de stukken eruit op de Facebookpagina van Dankbaar.

Een maand geleden kwam het dagboek ter sprake in De Wereld Draait Door:

De rechter doet 18 december uitspraak. (Novum)