Meerderheid Eerste Kamer tegen ‘superprovincie’

Een meerderheid in de Eerste Kamer is tegen de ‘superprovincie’. De CDA-fractie diende gisteravond een motie in die vraagt om uitstel van de plannen om de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland te laten fuseren. De motie kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheid in de senaat, schrijft persbureau Novum vanochtend.

De Eerste Kamer.
De Eerste Kamer. Foto ANP / Koen Suyk

Een meerderheid in de Eerste Kamer is tegen de ‘superprovincie’. De CDA-fractie diende gisteravond een motie in die vraagt om uitstel van de plannen om de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland te laten fuseren. De motie kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheid in de senaat, schrijft persbureau Novum vanochtend.

Volgens SP-senator Arjan Vliegenthart, die de motie mede indiende, is minister Plasterk niet in staat gebleken de senaat te overtuigen van de noodzaak van de fusie:

“Het afgelopen jaar hebben we meerdere keren met de minister gesproken over zijn visie achter de opschaling van gemeenten en provincies. Minister Plasterk is daarbij niet in staat gebleken om de senaat te overtuigen van nut en noodzaak van deze plannen.”

‘Plasterk doof voor verzet tegen fusie’

Daarnaast meent Vliegenthart dat Plasterk “doof is geweest voor het groeiende verzet tegen zijn plannen”. De minister moet volgens de senator terug naar de tekentafel. Nieuwe voorstellen moeten op een andere leest zijn geschoeid dan het huidige voorstel voor de superprovincie. “De Eerste Kamer is heel helder: zonder visie op de toekomst van het openbaar bestuur geen fusie van provincies”, aldus Vliegenhart.

Het kabinet wil met de fusie het provinciaal bestuur versterken. Bovendien vallen er miljoenen te besparen met een samenvoeging, zo denkt Plasterk. De drie provincies hebben laten weten zich niet te kunnen vinden in het voorstel dat er nu ligt, maar zijn wel bereid er nog eens over na te denken als Plasterk ze tegemoetkomt.

Uiteindelijk is het doel van het kabinet om de twaalf provincies samen te voegen tot vijf landsdelen. De fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moet in dit plan de eerste stap worden.

    • Nando Kasteleijn