Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Mansveld verplicht NS tot wc’s in stoptreinen

Staatssecretaris Mansveld wil dat er in elke stoptrein waarin een op de drie reizigers langer dan een half uur reist, vanaf 2015 een toilet aanwezig is.
Staatssecretaris Mansveld wil dat er in elke stoptrein waarin een op de drie reizigers langer dan een half uur reist, vanaf 2015 een toilet aanwezig is. Foto ANP / Martijn Beekman

In elke stoptrein waarin een op de drie reizigers langer dan een half uur reist zit vanaf 2015 een toilet. Dat wordt vastgelegd in de nieuwe vervoersconcessie voor de NS voor de periode 2015-2025, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) vandaag aan de Tweede Kamer.

In 2025 moet elke trein zijn voorzien van een toilet. Voor intercity’s geldt dat al vanaf 2015 elke trein moet zijn voorzien van een wc. Dat is overigens nu al het geval. Verder worden vanaf 2015 geen treinen meer besteld zonder toilet aan boord. Spoorbeheerder Prorail heeft verder de opdracht gekregen om op veertig stations alsnog een toilet te bouwen.

Mansveld geeft hiermee uitvoering aan eerder gemaakte afspraken met de Tweede Kamer. Over de aanwezigheid van toiletten in de trein wordt al jaren gediscussieerd in het parlement. Eerdere kabinetten vonden het te duur om nieuwe stoptreinen, de zogenoemde Sprinters van Duitse makelij, alsnog uit te rusten met een wc.

Daarop dwong de Kamer in 2010 af dat op termijn in elke trein een toilet moet zitten. De NS opperde dat reizigers een plaszak konden halen bij de conducteur, maar dit werd niet als een oplossing gezien.

(Novum)